Afbeelding
Foto: Picasa

Leerlingen componeren ringtone

HANSWEERT - Kinderen van basisschool de Schuttevaer in Hansweert hebben zich vorige week digitaal uitgeleefd om een ringtone te componeren. Zij kregen de provinciale primeur van dit landelijke project.

DOOR KIM SINKE

Landelijk doen er 36 scholen mee aan de wedstrijd Digitaal Componeren van Stichting Méér Muziek in de Klas en Samsung. Hier zijn drie Zeeuwse scholen bij, waaronder de Schuttevaer in Hansweert. Hier hielp Jeroen Bouman van stichting Méér Muziek in de Klas de kinderen dinsdag met het programma, dat in samenwerking met het Metropole orkest is gemaakt. “Het is voor gevorderden, maar de kinderen weten er goed mee om te gaan en ze zijn razend enthousiast”, stelt Bouman.

Melodie

De leerlingen werden verdeeld in groepjes en gingen na Boumans uitleg ijverig aan de slag. Het begon met oriënteren, goed luisteren naar de vele melodieën die het Metropole orkest heeft ingespeeld voor het project. De groepjes kozen daarna een melodie, om er vervolgens andere instrumenten aan toe te voegen. Als laatste stap mochten ze spreken, rappen of zingen in de microfoon.
Sommige ‘musici’ waren hevig in discussie met elkaar, omdat de muziekkeus niet bij iedereen hetzelfde was. In het groepje van Shorraya, Jessica en Bente waren de meningen redelijk gelijk. De drie zijn erg muzikaal en dat is terug te horen in de ringtone. “Ik speel trompet, piano en gitaar, maar dit is heel anders”, vertelt de veelzijdige Shorraya (10). “Ik wil deze app ook hebben, dan kan ik thuis zelf muziek componeren. Er is veel keus en het is superleuk om te doen.”


Microfoons
Ook Jessica en Bente gaan helemaal op in het musiceren. “Dit is op een hele andere manier muziek maken”, vindt Jessica (12), die thuis regelmatig keyboard speelt. “Er is veel keus aan instrumenten en het is best lastig om het te combineren.” De 10-jarige Bente speelt gitaar en wil graag een stukje in de ringtone van haar instrument. Met de koptelefoons op zoeken de meiden naar een passend stukje.
Als eenmaal de microfoons worden uitgedeeld gaan de kinderen los. De één zit al te rappen, terwijl de ander wat gaat zingen. De drie meiden zetten lachend 'Barbie girl' in, een hit uit de jaren negentig. De kinderen zijn op een leuke manier bezig. Heel anders dan met traditionele instrumenten.
Het project is ontwikkeld om kinderen op een digitale manier muzikaal bezig te laten zijn. Een jury kiest uiteindelijk de beste ringtone van Nederland. Als de leerlingen van de Schuttevaer de Zeeuwse finale winnen, mogen ze naar de finale waar pianist Wibi Soerjadi als jurylid aanwezig is. De beste ringtone van Nederland wordt op 20 juni door het Metropole orkest in het Concertgebouw in Amsterdam gespeeld. [l]