Bij een crisis worden mensen in de buurt gealarmeerd voor hulpverlening via de app Stan op de smartphone.
Bij een crisis worden mensen in de buurt gealarmeerd voor hulpverlening via de app Stan op de smartphone. Foto:

'Inzet burgers verbetert hulpverlening'

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal introduceert als eerste Zeeuwse gemeente de app ‘Stan’. Deze smartphone-applicatie is de uitgebreide opvolger van Hartveilig Wonen, waarmee Reimerswaal al ervaring heeft. “Dit is een mooi platform om in crisissituaties mensen te bereiken die de helpende hand kunnen bieden”, legt scheidend wethouder Hans de Kunder van Reimerswaal uit. “De hulpverlening verbetert doordat mensen met bijvoorbeeld hartproblemen sneller hulp krijgen.”

DOOR BRITTA JANSSEN

In Zeeland hebben de hulpdiensten soms lange aanrijtijden. Daarom subsidieert de provincie Zeeland burgerhulpverlening via Stan. ‘Dit bevordert de zelfredzaamheid van inwoners’, aldus gedeputeerde Harry van der Maas. Via app Stan kunnen mensen met de juiste vaardigheden snel ter plekke zijn als er bij hen in de buurt een crisis is, zoals een brand. Ook als iemand getroffen wordt door een hartstilstand, kan de 112-meldkamer via Stan burgers in de buurt oproepen. “Zij horen waar de AED hangt en helpen tot de ambulance komt”, illustreert De Kunder. Bij een hartstilstand is het van levensbelang dat de hulpverlening binnen zes minuten begint.

Sneller
Stan gaat van start in Reimerswaal, omdat de gemeente al jaren werkt met Hartveilig Wonen. “Het overlevingspercentage na een hartstilstand is in Reimerswaal gestegen van acht naar 24 procent, dus dat is behoorlijk”, aldus De Kunder. “Dat komt doordat mensen sneller hulp krijgen.” In Zeeland zijn volgens de provincie vierduizend vrijwilligers met reanimatiebevoegdheid geregistreerd. ‘Zij zijn doorgaans sneller aanwezig dan de ambulance en kunnen al met reanimatie beginnen voordat de professionele hulpverlening gearriveerd is’, aldus Van der Maas.
Opvolger Stan is uitgebreider dan Hartveilig Wonen, omdat burgers niet alleen bij hartproblemen in actie komen, maar bijvoorbeeld ook bij een brand of overstroming. Stan legt vast welke kennis vrijwilligers hebben en zorgt ervoor dat de juiste mensen worden ingeschakeld bij calamiteiten. Zo kunnen bij een brand in een school of zorgcentrum naast professionals extra handen nodig zijn om mensen te begeleiden of spullen te verplaatsen.

Verschil
Als de meldkamer een melding van een calamiteit krijgt, schakelt de centralist professionele hulpverleners in. Zonodig worden ook burgerhulpverleners in een straal van duizend meter via Stan gealarmeerd. Met behulp van een routeplanner kunnen zij ter plaatse gaan en assisteren (bij evacuatie) of starten met de hulpverlening, totdat professionals het overnemen.
De eerste resultaten van proefprojecten met Stan-alarmering elders in Nederland zijn volgens de provincie positief. ‘Burgerhulpverleners kunnen het verschil maken in de tijd tussen de alarmering en aankomst van de hulpdiensten. Daarnaast kunnen professionele hulpverleners zich efficiënter richten op bestrijding van de calamiteit als er ook burgerhulpverleners zijn die de helpende hand bieden.

Informatiebijeenkomsten
Nadat Stan in Reimerswaal is ingevoerd, volgen de andere Zeeuwse gemeenten. Ook de Veiligheidsregio Zeeland, (sport)verenigingen en andere organisaties zoals zorginstellingen worden betrokken bij Stan. In alle dertien gemeenten komen er informatiebijeenkomsten voor inwoners en andere betrokkenen. Mensen met vaardigheden die zich aanmelden worden begeleid en getraind, vertelt De Kunder. “Het gaat om mensen die zich geroepen voelen om bij aangrijpende situaties kwetsbare mensen te helpen. Je moet dus stressbestendig en doortastend zijn. Stan is een mooi platform om deze mensen snel in te schakelen. Het moet nog verder uitgewerkt worden, maar door de resultaten met Hartveilig Wonen ben ik ervan overtuigd dat Stan bijdraagt aan de kwaliteit van leven.” [l]