GB verbaasd over bezwaar tegen wethouderskandidaat

KAPELLE - Een nieuwe coalitie in de gemeente Kapelle is volgens informateur Jon Herselman mogelijk met de VVD, Gemeentebelang (GB) en een derde partij, maar alleen zonder GB-voorman Peter Ganseman als kandidaat-wethouder. Ganseman zegt bereid zijn terug te treden, maar is verbaasd over deze voorwaarde. Zijn partij heeft hierover zondag een brief gestuurd aan de gemeenteraad.

DOOR BRITTA JANSSEN


In zijn rapportage vrijdag aan de gemeenteraad schreef Jon Herselman, die de coalitiebesprekingen samen met co-informateur Thijs Bierens voert, dat Gemeentebelang bereid is op zoek te gaan naar een andere kandidaat- wethouder dan de persoon die de partij heeft voorgedragen - Peter Ganseman - omdat dit 'voor meerdere partijen een blokkade vormt in een coalitie met Gemeentebelang'.

Uitsluiten

In reactie hierop heeft Jordy van Leeuwen, gemeenteraadslid voor Gemeentebelang, zondag een brief aan de gemeenteraad van Kapelle gestuurd. Hierin schreef hij dat Gemeentebelang graag van de VVD, het CDA en de SGP wil weten of zij Peter Ganseman of Gemeentebelang uitsluiten voor de coalitie en zo ja, op basis van welke argumenten.

'Mijn partij vindt deze

gang van zaken ongepast'

Ook vraagt Van Leeuwen in zijn brief hoe een stabiele coalitie er volgens deze drie partijen uitziet, en aan welke eisen die moet voldoen.

Ongepast

Maandag zijn er nieuwe gesprekken gevoerd voor de coalitieonderhandelingen. Ganseman zei zaterdag door deze gesprekken meer te weten te willen komen over de bezwaren jegens hem. "In het verslag kom ik nergens mijn naam tegen", aldus Ganseman. Bij het ter perse gaan van deze krant, hadden deze gesprekken nog niet plaatsgevonden. "We hebben eventueel een andere kandidaat-wethouder en ik ben bereid me terug te trekken, maar mijn partij vindt deze gang van zaken ongepast. Het is aan een partij wie zij naar voren schuift als wethouderskandidaat en niet aan een informateur."

Lees meer op pagina 3. [l]