Marianne van Holland, Carlo de Neve, Nathalie Colpa en Jessica Stols (vlnr) organiseren samen de Rillandse Dag. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Marianne van Holland, Carlo de Neve, Nathalie Colpa en Jessica Stols (vlnr) organiseren samen de Rillandse Dag. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Compacte Rillandse Dag voor en door inwoners

RILLAND - Drie jaar na de eerste editie is een vierkoppig organisatiecomité volop bezig met de tweede Rillandse Dag. Dit festijn voor en door Rillanders vindt plaats op zaterdag 2 juni en geeft de inwoners, ondernemers en organisaties de kans om zich te laten zien.

DOOR BRITTA JANSSEN

Waar er in 2015 door het hele dorp activiteiten plaatsvonden, krijgt de Rillandse Dag dit jaar een compactere opzet. Het is nu te doen in en om de Hoofdweg, Burgemeester van Gorselstraat, Vliedbergstraat, Cromvlietstraat en het parkje bij jeugdhonk de Kist. Hier zijn onder meer de kermis en braderie te bezoeken.
De braderie ging vorig jaar op het laatste moment niet door wegens te weinig animo. Met het organiseren van een nieuwe Rillandse Dag wil de organisatie - die bestaat uit Marianne van Holland van dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland, Nathalie Colpa van de klankbordgroep van Rilland, Carlo de Neve van de Spar in Rilland en jeugd- en jongerenwerker Jessica Stols van de gemeente Reimerswaal - ook de braderie een boost geven. “De eerste Rillandse Dag was een succes en zorgde voor verbinding en saamhorigheid”, blikt Stols terug. Die eerste editie zette zij grotendeels in haar eentje op poten. “Het is niet iets om jaarlijks te doen, maar de laatste tijd kregen we steeds vaker de vraag wanneer er weer een Rillandse Dag komt. Daarom besloten we de schouders er weer onder te zetten.”

Kofferbakverkoop
De organisatie heeft onder meer (sport)verenigingen, scholen, kerken, ondernemers en betrokkenen bij de eerste Rillandse Dag aangeschreven om activiteiten te organiseren. “We horen her en der dat verenigingen en bedrijven ermee bezig zijn, dus het leeft al erg. Wij houden ons vooral bezig met de organisatie van de braderie en hopen dat de Rillanders zelf ook met initiatieven komen, want het is een dag voor en door Rillanders.” Zo is de braderie voor standhouders uit heel Nederland, maar de kofferbakverkoop voor volwassenen en kleedjesmarkt voor kinderen is juist voor dorpsbewoners.

Culturen
Verder is onder meer de gymzaal beschikbaar voor clinics van bijvoorbeeld sportverenigingen en komt er een verenigingenmarkt en multiculturele markt. “In Rilland hebben we meer dan twintig verschillende culturen”, vertelt Stols, die zelf ook al jaren in het dorp woont. “Uit een enquête over leefbaarheid in Rilland bleek vorig jaar dat er behoefte was aan een bindingsactiviteit. De vorm die wij daarvoor kiezen is de multiculturele markt.” Door bijvoorbeeld de aanwezigheid van statushouders (vluchtelingen met een verblijfsvergunning) en arbeidsmigranten in Rilland is de bevolking een gemêleerd gezelschap, schetst Stols. “Nu leven de verschillende culturen nog veel langs elkaar heen, maar je kunt veel aan elkaar hebben. Dat proberen we met de Rillandse Dag te laten zien.”

Zichtbaar
Ook scholen en bedrijfjes kunnen volgens de organisatie hun voordeel doen met Rillandse Dag. “Scholen kunnen zich op een laagdrempelige manier aan onder meer nieuwe ouders laten zien. En ondernemers die hun bedrijf aan huis hebben, zoals een nagelstudio, zijn vaak niet zichtbaar in de straat. Als zij deelnemen aan de Rillandse Dag zien de inwoners wat er allemaal aanwezig is in hun dorp. Ik denk zelf ook nog steeds wel eens ‘oh, hebben we dat hier ook!?’.”
De organisatie gaat de komende weken verder in gesprek met de verenigingen en scholen over de Rillandse Dag. Concrete activiteiten van Rillanders zelf moeten nog hun beslag krijgen, maar daarmee zijn ze volgens de organisatie volop bezig. “Dat gaat wel goedkomen.”

Meer informatie

De Rillandse Dag is op zaterdag 2 juni te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie, bijvoorbeeld over een activiteit aanmelden, op de Facebook-pagina van ‘Rilland heeft 't’ of mail de organisatie via rillandheefthet@zeelandnet.nl. [l]