'Het besef dat er iets moet gebeuren is er'

KRUININGEN - De gemeente Kapelle heeft het al en Reimerswaal wil het ook: via een nieuw systeem de hoeveelheid restafval verminderen. "Uit de enquête onder inwoners blijkt dat zij ook inzien dat er iets moet gebeuren", zegt wethouder Jaap Sinke.

DOOR BRITTA JANSSEN

Reimerswaal houdt in vergelijking met andere gemeenten veel restafval over. Deze hoeveelheid wil ze terugdringen.

Basistarief
Om afval beter te scheiden, onderzoekt Reimerswaal de mogelijkheid om het zogenaamde diftar-systeem, dat Kapelle ook hanteert, in te voeren. Hierbij betalen inwoners naast een vast basistarief ook per keer dat zij de kliko aan de straat zetten. Omdat inwoners geld kunnen besparen door de kliko minder te laten legen, is dit een financiële prikkel om afval te scheiden, zodat er zo min mogelijk in de restafvalcontainer belandt.

'Afvalscheiding
leeft onder de inwoners'

De inzameling van groente-, fruit- en tuinafval blijft hetzelfde.
Landelijk is het de bedoeling om in 2020 75 procent van het afval in Nederland te scheiden en gemiddeld maximaal 100 kilo huishoudelijk restafval per inwoner per jaar over te houden. Reimerswaal zit momenteel op 249,7 kilo. "Op de huidige manier van afvalinzameling scheiden we niet genoeg afval en de enquête toont dat dit ook bij inwoners tussen de oren zit", stelt Sinke. "We hebben ruim 3000 enquêtes over het afval scheiden teruggekregen, dus het leeft." [l]