Voor Reimerswaal wordt Eppie Klein wellicht ook informateur. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/JOHAN GIDEONSE
Voor Reimerswaal wordt Eppie Klein wellicht ook informateur. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/JOHAN GIDEONSE Foto: Johan Gideonse

Voorstel voor coalitie van SGP, LR en PvdA

KRUININGEN - Verkenner Eppie Klein beveelt voor de gemeente Reimerswaal een coalitie aan van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA. De informateur gaat deze optie verder onderzoeken.

DOOR BRITTA JANSSEN

Vorige week dinsdagavond bracht Klein verslag uit van zijn bevindingen aan de gemeenteraad van Reimerswaal. De afgelopen weken heeft hij veertien ontmoetingen gehad om te komen tot zijn conclusies, vertelde hij.

Vertrouwen
Klein stelt de gemeenteraad een samenwerking voor tussen de SGP, Leefbaar Reimerswaal en de PvdA. Deze partijen kunnen volgens de verkenner samen 'borg staan voor bestuurlijke betrokkenheid van de gemeenteraad, het vertrouwen in het samenspel tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders praktisch tonen en het draagvlak creëren voor het uitwerken en verder vormgeven van de Verbeteragenda.' Deze agenda is opgesteld om onder meer de verhouding tussen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad in Reimerswaal te verbeteren.

Zakencollege
Het voorstel van de ChristenUnie voor een zakencollege in Reimerswaal heeft Klein naast zich neergelegd. Een zakencollege is volgens hem voor Reimerswaal ongewenst, onder andere vanwege het verdwijnen van de herkenbaarheid van de gemeenteraadsleden. Bij een zakencollege wijst niet de politieke partij een wethouder aan, maar de gemeente. In zo’n geval is een wethouder volgens Klein een ambtenaar of technocraat. Dit is een voorstander van een bestuur van deskundigen in plaats van politici, vanuit de veronderstelling dat politici van economie en techniek weinig verstand hebben. Zo’n wethouder is in de ogen van de verkenner zwart-wit gezien een persoon zonder politieke ambities en zonder politieke idealen.

Verbaasd
De verkenner deelde mee dat een aantal partijen tijdens zijn werk probeerde een coalitie te vormen buiten Kleins betrokkenheid om. ‘Daarover heb ik mij verbaasd’, liet Klein de gemeenteraad weten. ‘Het is ongewenst en draagt op geen enkele manier bij aan het vertrouwen en de goede bedoelingen van de Verbeteragenda wanneer een aantal fracties dit unaniem gedragen raadsbesluit van de opdracht aan de verkenner geweld aandoet.’


Informateur
Vrijwel alle partijen in de gemeente Reimerswaal hebben de wens uitgesproken dat Eppie Klein ook doorgaat als informateur. Het is nog niet zeker of hij deze taak ook op zich neemt. Hierover worden gesprekken gevoerd. Het zou niet de eerste keer zijn dat Klein de rol van informateur op zich neemt. De Gelderse Eppie Klein, ook lid van de SGP, is voor de klus in Reimerswaal gevraagd vanwege zijn bestuurlijke ervaring, onder meer als gemeenteraadslid, Statenlid in Gelderland en waarnemend burgemeester van Lingewaal en Renkum. Ook was hij al meerdere keren formateur.

Reflectie
In Reimerswaal werd vanwege de verkiezingsuitslag een verkenner aangesteld om de boodschap van de kiezer te duiden en alle mogelijkheden voor een coalitie te onderzoeken voordat de informateur begint. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart is er een ‘nieuwe politieke werkelijkheid’ ontstaan, aldus Jaap Sinke van de SGP, die met zeven zetels de grootste partij bleef. Het politieke landschap is volgens hem veranderd en dat vraagt om reflectie. Voor het eerst in jaren hebben SGP en CDA samen geen meerderheid in de raad. De christendemocraten van Hans de Kunder verloren een zetel en hielden er twee over. Door deze uitslag trad De Kunder terug als wethouder en stelde zich ook niet beschikbaar als raadslid. Wel vindt Klein het na zijn gesprekken met de partijen vanwege de interne stabiliteit van de CDA-fractie 'niet ondenkbeeldig' dat zij gedoogsteun verleent aan de beoogde coalitie van SGP, Leefbaar Reimerswaal en PvdA. [l]