Kees Goud, Adri Cornelisse en Joost Nieuwenhuijse (vlnr) van de dorpsraad van Waarde. FOTO PETER URBANUS
Kees Goud, Adri Cornelisse en Joost Nieuwenhuijse (vlnr) van de dorpsraad van Waarde. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

'Waarde op slot zonder nieuwbouw'

Het is goed wonen in Waarde, maar ouderen die kleiner willen wonen en jonge gezinnen zijn vrijwel altijd op andere dorpen aangewezen, waarschuwt de dorpsraad. Daarom pleit ze voor nieuwbouw.

DOOR PETER URBANUS

Woningen staan zelden lang te koop in Waarde. Het is dus een populair dorp, concluderen Adri Cornelisse, voorzitter Kees Goud en secretaris Joost Nieuwenhuijse van de dorpsraad. Die deed vorig jaar onderzoek naar woonwensen. Er reageerden volgens de dorpsraad 24 mensen, vooral senioren. Het onderzoek toont volgens de drie dat er behoefte is aan levensloopbestendige woningen in Waarde. “Het is niet goed als mensen het dorp noodgedwongen moeten verlaten”, zegt Nieuwenhuijse.

Inbreiding

De afgelopen jaren hebben enkele gebouwen in Waarde een nieuwe bestemming gekregen, zoals het voormalige kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente en het gebouw van het Groene Kruis. Boven dorpshuis Meerwaarde zijn huurappartementen ingericht. Daarvoor bestaat nu al een wachtlijst, zegt Goud. Daarnaast is er de inbreidingslocatie op het terrein waar vroeger Traas Metaal was gevestigd. Daar zijn nu drie woningen in aanbouw, die ook al verkocht zijn. Op termijn moeten er nog acht woningen bij komen. Voor de oostzijde van het dorp is er nieuwbouwplan Dorpszicht. Inmiddels ligt hier voor het allerlaatste kavel een optie. Naast dit plan is er nog ruimte voor Dorpszicht 2, maar extra nieuwbouw is in het provinciale woningbouwbeleid volgens de dorpsraad alleen toegestaan als er een oude woning wordt gesloopt.

Groei

De dorpsraad heeft de provincie Zeeland een brief gestuurd over de woningbehoefte. Hierin waarschuwt ze voor de ontwikkeling dat in dorpen straks alleen nog senioren wonen en de jongeren naar de stad zijn getrokken. Dat heeft grote gevolgen voor de voorzieningen en leefbaarheid. “Wat vooral steekt is dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen krimpgebieden in Zeeland en gebieden waar nog wel groei is”, zegt Goud over de beleidsplannen. Reimerswaal groeit nog iedere jaar in zekere mate. De dorpsraad zou graag zien dat ook andere kernen in Reimerswaal, en liefst alle Zeeuwse dorpen, in actiekomen voor meer nieuwbouw. “Het gaat ons niet om honderden woningen extra, maar voldoende om de natuurlijke groei vast te houden”, benadrukt Cornelisse. “Er moet ruimte blijven om de dorpen open te houden.”


Verkiezingen
Met het oog op de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar hopen de heren dat de inwoners van Reimerswaal kiezen voor partijen die de dorpen vitaal willen houden. [l]