Hans en Suzette Kok gaan het wat rustiger aan doen. FOTO PETER URBANUS
Hans en Suzette Kok gaan het wat rustiger aan doen. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Huisarts Hans Kok gaat het rustiger aan doen

YERSEKE - Huisarts Hans Kok neemt donderdag in Moerzicht afscheid van huisartsenpraktijk Yerseke. In de 33 jaar dat hij hier werkzaam was, heeft hij veel zien veranderen. Maar Kok blijft verknocht aan Yerseke.

DOOR PETER URBANUS

“Toen ik van de huisartsenopleiding kwam, wist ik al dat ik in Zeeland wilde werken”, vertelt de in Zwijndrecht geboren Kok (60). Hij kende Yerseke, mede doordat zijn overgrootvader er een slagerij had en zijn grootvader er geboren was. Het duurde echter best even voordat er een plaats vrijkwam in het dorp. “In de jaren tachtig was het niet gemakkelijk om werk te vinden als huisarts. De helft van mijn klasgenoten van de huisartsenopleiding werd daarom verpleeghuisarts of bedrijfsarts.”

Zijn vrouw Suzette, toen nog verpleegkundige in Rotterdam, verhuisde mee naar Zeeland. Het was gebruikelijk dat ook de echtgenote van de huisarts meewerkte in de praktijk. Wat hen trok was de veelzijdigheid van een praktijk in Zeeland, want ook verloskunde en een eigen apotheek hoorden erbij. “Het kwam voor dat je bij een moeilijke bevalling zelf achter de ambulance naar het ziekenhuis reed”, vertelt Hans.

Administratie

Suzette en Hans Kok voelden zich snel thuis in de hechte gemeenschap Yerseke. In de beginjaren was er dagelijks een inloopspreekuur. Patiënten moesten een penning trekken voordat ze aan de beurt waren. Elke patiënt had toen nog een groene kaart, waarop zijn of haar complete medische geschiedenis was ingevuld. Dat was niet altijd zo goed leesbaar, afhankelijk van de zorgverlener die de gegevens (met de hand) had ingevuld. “Bovendien zocht je je soms wezenloos, als iemand de kaart verkeerd had teruggezet”, weet Suzette nog. Zij verzorgde ook de bereidingen in de apotheek. “Ik moest pillen tellen en vulde etiketten in”, lacht ze.

Het driemaandelijks invullen van alle rekeningen voor de zorgverzekeraar was een ware crime. Dat kostte het echtpaar telkens wekenlang extra werk in de avonduren. Daarom schafte Hans Kok rond 1990 als een van de eerste huisartsen in de omgeving een computer aan. “Het eerste wonder van vooruitgang”, stelt hij nu. “Ineens rolden alle rekeningen zo uit de computer.”

Hulptroepen

Ook de pieperdienst deed z’n intrede. Suzette fungeerde dan als achterwacht. “We hadden inmiddels drie kinderen en in alle belangrijke kamers in huis waren telefoons, zodat ze zo snel mogelijk kon reageren.” Voor de verloskunde schafte Kok een echoapparaat aan. “Ik heb 310 mensen op de wereld helpen zetten”, zegt hij. “In 2008 zijn we gestopt met verloskunde.”

Het tweede wonder – zoals Kok het omschrijft - was de introductie van de huisartsenpost door toenmalig minister Els Borst. Zo kreeg hij de beschikking over ‘hulptroepen’, die hem veel werk uit handen namen en zorgden dat hij meer vrije tijd kreeg.

Huisartsen kregen wel de zorg voor chronisch zieken erbij. “Met de vergrijzing nam ook het aantal chronisch zieken in onze praktijk toe. De werkdruk steeg elk jaar, al namen we ook meer personeel aan en probeerden we taken af te stoten.” Huisartsenpraktijk Yerseke telt nu ook een psycholoog, maatschappelijk werker en diëtist.

Wel is de administratieve druk enorm toegenomen, zegt Kok. “Het blijft een zeer interessant vak, maar alles eromheen maakt het zwaar.” In de loop der jaren heeft hij negen huisartsen opgeleid. Kok was daarnaast zeer actief op bestuurlijk vlak in zijn vakgebied. Zo is hij de grondlegger van de nascholing van huisartsen in Zeeland.


Afscheid
Donderdag (26 april) tussen 17.00 en 19.00 uur neemt huisarts Hans Kok in grand café Moerzicht afscheid van huisartsenpraktijk Yerseke. Zijn opvolger Bart van Wijk, opgeleid in Yerseke, is er dan ook. Kok is van plan om de eerste vier maanden geen medische werkzaamheden te verrichten. Daarna wil hij waarnemingen gaan doen, zodat hij als huisarts geregistreerd kan blijven tot z’n 67ste.