Afbeelding
Foto: Picasa

Onderzoek naar vleermuizen en mussen in Hansweert

HANSWEERT - Het natuuronderzoek voor de dijkversterking bij Hansweert is vorige week begonnen met de inventarisatie van het aantal huismussen. Deze week komt daar een telling van de vleermuizen bij.


DOOR BRITTA JANSSEN

Voor dit werk heeft waterschap Scheldestromen een speciaal onderzoeksbureau (BTL) in de arm genomen. Scheldestromen begint als alles goed verloopt over enkele jaren met de dijkversterking in Hansweert. Voordat het schap hiermee aan de slag mag, moet ze verplicht de aanwezige natuurwaarden inventariseren in het kader van de Wet Natuurbescherming. Het onderzoek vindt plaats tussen april en september en richt zich op het vastleggen van de aanwezigheid van vogels, planten, vleermuizen, zoogdieren, vissen en amfibieƫn.

Voor het onderzoek naar de vleermuizen inventariseren medewerkers van BTL met een vleermuisdetector in en om het projectgebied de aanwezigheid van vleermuizen. Dat is een kastje ter grootte van een mobiele telefoon. Dit onderzoek gebeurt in de avond- en ochtendschemer. De onderzoekers zijn herkenbaar aan de oranje hesjes. Zodra de onderzoeksresultaten bekend zijn, worden deze op de website van het waterschap gepubliceerd.

Dijkversterking

De dijk bij Hansweert moet vanwege nieuwe veiligheidseisen versterkt worden over een lengte van bijna 5,2 kilometer. Dit traject loopt langs de noordoever van de Westerschelde, tussen de monding van de sluizen bij Hansweert tot aan de Willem Annapolder. Uiterlijk in 2023 moet het werk klaar zijn. [l]