De lintjesregen in Kapelle leverde vijf inwoners een koninklijke onderscheiding op. FOTO GEMEENTE KAPELLE
De lintjesregen in Kapelle leverde vijf inwoners een koninklijke onderscheiding op. FOTO GEMEENTE KAPELLE Foto: Gemeente Kapelle

Vijf Kapellenaren verrast met een lintje

KAPELLE - Burgemeester Huub Hieltjes van Kapelle heeft donderdag in de Hervormde Kerk in Kapelle bij vijf personen een koninklijke onderscheiding opgespeld. Mevrouw De Braal-Prins uit Kapelle en de heren Louisse, Moerdijk, Paauwe en Wisse uit Kapelle zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het vijftal werd met de onderscheiding verrast tijdens een feestelijke bijeenkomst waarbij ook familie en vrienden aanwezig waren.

De Braal-Prins
Mevrouw De Braal-Prins ontving een lintje, omdat zij onder meer al sinds 1999 vrijwilliger bij en bestuurslid (2002-2008) van vrouwenvereniging Tryfosa van de Gereformeerde Gemeente in Kapelle-Biezelinge is. Ook is en was ze redacteur voor verschillende uitgaven, zoals de Gezinsgids en opvoedmagazine Eigenwijs. Ook is mevrouw De Braal-Prins bestuurslid van de sector onderwijs GOLV van de Reformatorische Maatschappelijke Unie.

Moerdijk
Jan Moerdijk is ook koninklijk onderscheiden. Hij is sinds 1991 werkzaam als bode bij de gemeente Kapelle en verzorgt allerlei werkzaamheden in het gemeentehuis. Hij heeft onder meer samengewerkt met voormalig burgemeester Anton Stapelkamp, die hem feliciteerde met de onderscheiding. 'Verdiend! Een aimabel mens, keiharde werker en een begrip', twitterde Stapelkamp. Sinds 1995 bekleedt meneer Moerdijk ook de functie van voorzitter van de Zeeuwse Bodekring en sinds 2005 is Moerdijk daarnaast bestuurslid van het Comité Woord en Daad in Kapelle.

Louisse
Sinds 1984 is meneer Louisse vrijwilliger bij de Gereformeerde gemeente Middelburg-Zuid en Kapelle-Biezelinge. Ook is en was hij vrijwilliger bij onder meer de Nederlandse Patiëntenvereniging, tennisvereniging Kapelle, Voedselbank Zuid-Beveland, Stichting Present en bij Siloah. Sinds 2014 zet meneer Louisse zich in voor verzorgingshuis Cederhof in zijn woonplaats Kapelle.

Paauwe
Meneer Paauwe heeft een koninklijke onderscheiding gekregen, omdat hij onder meer sinds 1997 vrijwilliger bij en chauffeur van maaltijden van tafeltje-dekje van het verzorgingstehuis Cederhof in Kapelle is. Daarnaast helpt meneer Paauwe sinds 2000 bij het inzamelen van oud papier en oud ijzer voor de zending van de Gereformeerde Gemeente Kapelle-Biezelinge.

Wisse
Meneer Wisse is ook verrast met een koninklijke onderscheiding. Hij ontving het lintje, omdat hij onder meer van 1985 tot 2010 lid was van de zendingscommissie van de Gereformeerde Gemeente Kapelle-Biezelinge. Nu is meneer Wisse al sinds 1994 diaken van de Gereformeerde Gemeente Kapelle-Biezelinge. [l]


Draagvoorschriften
Wie een koninklijke onderscheiding ontvangt, krijgt hierbij ook een handleiding met draagvoorschriften. Want het lintje mag niet zomaar op de kleding prijken. De gedecoreerde mag de onderscheiding alleen dragen bij speciale gelegenheden en daarbij passende kleding. Gedecoreerden krijgen ook een vereenvoudigde versie van de onderscheiding, het draagteken of de knoopsgatversiering (draaglintje). Dit kleine strikje mag de eigenaar vaker dragen.