College wil Apv (Algemene plaatselijke verordening) vernieuwen

Kapelle besluit over regels tegen overlast en diefstal

KAPELLE - De gemeenteraad van Kapelle besluit dinsdag (8 mei) over nieuwe regels op het gebied van openbare orde en veiligheid. Zo buigen de raadsleden zich over een verbod op geprepareerde voorwerpen en maatregelen tegen overlast door het houden van veel huisdieren en openlijk drugsgebruik.

DOOR BRITTA JANSSEN

Als de gemeenteraad instemt met deze nieuwe regels, worden ze onderdeel van de Algemene plaatselijke verordening (Apv). Hierin staan de regels van de gemeente op het gebied van openbare orde en veiligheid voor de inwoners van de gemeente Kapelle. Het Kapelse college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor de Apv te actualiseren vanwege ontwikkelingen in landelijke wetgeving. Zo is er nu een artikel voor de Apv waarin staat dat het verboden is om voorwerpen, zoals tassen en jassen, te gebruiken die gemaakt zijn om dingen in te verstoppen. Dit soort zogenaamde geprepareerde voorwerpen worden regelmatig gebruikt voor diefstal. 'Ook had de gemeente te maken met niet eerder voorgekomen problematiek, zoals overlast door het houden van veel huisdieren, geluidsoverlast bij festiviteiten binnen woningen boven een inrichting en openlijk drugsgebruik', laat de gemeente weten. De Wet aanpak woonoverlast maakt het mogelijk hiertegen op te treden. De gemeenteraad kan de burgemeester de bevoegdheid geven gedragsregels op te leggen aan iemand die overlast veroorzaakt. In het voorstel voor de aangepaste Apv is dit opgenomen.

Horeca
In 2013 en 2014 zijn er aanpassingen geweest op het gebied van bijzondere bepalingen voor horecabedrijven. Deze veranderingen kwamen voort uit wijzigingen in de Drank- en Horecawet. Partijen die moeten controleren of de Apv wordt nageleefd, zoals de buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), toezichthouders en de politie, gaven volgens de gemeente aan dat ze behoefte hadden aan aanpassingen in de Apv. [l]