Bij de entree van Krabbendijke staat een nieuwe kunstwerk. FOTO PETER URBANUS
Bij de entree van Krabbendijke staat een nieuwe kunstwerk. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Ontwikkeling fruitteelt gevat in kunst

KAPELLE - Een door Cok Balkestein uit Oostdijk ontworpen kunstwerk siert sinds vorige week de entree van Krabbendijke langs de Oude Rijksweg.

DOOR PETER URBANUS

Het kunstwerk kwam tot stand op initiatief van Theo Vogelaar van fruitteeltbedrijf Fuvro en met hulp van vele sponsoren. Tientallen belangstellenden, onder wie fruittelers en buurtbewoners, kwamen maandagmiddag naar de onthulling. Burgemeester José van Egmond mocht met behulp van een zware kraan het kunstwerk onthullen, onder applaus van de belangstellenden.

Medewerker Wim Koster van Machinefabriek Burg vervaardigde het kunstwerk met een geavanceerde snijtechniek en uiterste precisie uit roestvrij staal. Technisch tekenaar Hans van Eenennaam leverde eveneens een belangrijke bijdrage.

Ontwikkelingen

Theo Vogelaar (82) wilde graag de vele ontwikkelingen in de fruitteelt gesymboliseerd zien in een kunstwerk. De appel- en perenteelt is in dit deel van de Bevelanden van een enorm belang. De fruitteelt heeft enorme ontwikkelingen doorgemaakt. Eeuwenlang werden appel- en perenbomen vooral gebruikt als erfbeplanting. Pas in de loop van vorige eeuw groeide deze teelt uit tot de huidige omvang. Het wereldwijd vermaarde Proefstation voor de Fruitteelt in Wilhelminadorp speelde hierbij een belangrijke rol, stelde Vogelaar. Het kunstwerk symboliseert alle vooruitgang in de fruitteelt, maar ook de dynamiek en handel. In zijn toespraak bedankte hij de andere sponsoren en gemeente Reimerswaal, die het plaatsen en de fundering van het kunstwerk bekostigde. “Ik heb zestig jaar in de fruitteelt gewerkt en alle ups en downs meegemaakt”, verklaarde Vogelaar.

Wind

Opmerkelijk aan het kunstwerk is dat de ‘pitjes’ in de vruchten draaien in de wind. Om dat mogelijk te maken heeft Balkestein gekozen voor epoxy, een materiaal dat enorm sterk, maar ook zeer licht is. “Ik wilde de wind graag verwerken in mijn beeld”, vertelde de ontwerper. “De wind is belangrijk voor de bestuiving van de bloesems. Bovendien staat de wind voor een bedrijfstak en regio die altijd in beweging zijn." Een kunstwerk als dit ontwerpen was een hele uitdaging, vertelde hij. "Omdat het niet om een standaardopdracht ging.”

Het kunstwerk Juun, aan de andere kant van Krabbendijke, is ook door Balkestein ontworpen en door Koster vervaardigd. Balkestein is ook trots op dit wat abstractere kunstwerk, waarin desalniettemin de vormen van een ui goed herkenbaar zijn. Balkestein omschrijft zijn kunstwerken als ‘landmarks’, vergelijkbaar met de grenslindes die vroeger overal stonden. [l]