Deze jonge Zeeuwen zetten zich in voor een groenere wereld.
Deze jonge Zeeuwen zetten zich in voor een groenere wereld. Foto: Picasa

Nieuwe lichting jonge ambassadeurs aan de slag voor duurzame wereld

MIDDELBURG - Vijftien jongeren van Scalda, HZ University of Applied Sciences en jongerendenktank Jouw Zeeland zijn onlangs door gedeputeerde Harry van der Maas van de provincie Zeeland benoemd tot ambassadeurs voor een duurzame economie.

VAN ONZE REDACTIE

De jongeren nemen deel aan het leiderschapsprogramma Finding Roots, waarmee ze in een halfjaar worden klaargestoomd als ‘changemaker’, ambassadeur voor de Nieuwe Economie. Dit is een economie die circulair is en een positieve impact heeft op het sociale, ecologische en financiële domein. Om de overgang naar een duurzame samenleving mogelijk te maken, is het belangrijk dat jonge mensen voorbereid worden op de wereld van morgen. Finding Roots is daarom een actieprogramma over duurzaam leiderschap voor jonge professionals, dat hen helpt competenties te ontwikkelen die horen bij een ‘changemaker’.

Inspireren
In het provinciehuis in Middelburg deelden de jongeren hun ervaringen en blikten terug op de afgelopen maanden. Een van de hoogtepunten was de presentatie van het Jongerenmanifest tijdens de Dag van de Zeeuwse Energietransitie, maar ook deelname aan de landelijke campagne Kies voor Klimaat van Urgenda was een succes. Verder volgden de jongeren trainingen op het gebied van de Nieuwe Economie, authentiek leiderschap en bezochten zij toonaangevende duurzame bedrijven als Interface en BlueCity in Rotterdam. Op basis van deze kennis dachten de jongeren met het Zeeuwse bedrijf Dragon Plastics mee over hun plasticrecycling-proces en adviseerden zij Emergis in hun circulaire verbouwplannen. Dit alles vanuit de ambitie om te inspireren en mensen in beweging te krijgen.

Strandjutten
Met het certificaat in handen spraken de jongeren de belofte uit om zich blijvend in te zetten voor een duurzame wereld. Ze gingen dan ook direct aan de slag; op zondagmiddag 22 april, tijdens Earth Day, organiseerden de studenten een ‘WasteFeest’. Met deze feestelijke jutsessie op het Nollestrand van Vlissingen vroegen zij aandacht voor de plastic soup in de oceanen. De enorme hoeveelheid plastic afval gaat de draagkracht van onze aarde te boven. [l]