Wemeldinge is de toeristische 'hotspot' van Kapelle. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/FELICE BUONADONNA
Wemeldinge is de toeristische 'hotspot' van Kapelle. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/FELICE BUONADONNA Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Felice Buonadonna

'Nieuwe' coalitie in Kapelle kan aan de slag

KAPELLE - De coalitievorming in de gemeente Kapelle is rond. VVD, SGP en CDA hebben vorige week hun coalitieakkoord gepresenteerd. Eén van de punten daarin is winkels in Wemeldinge toestaan het hele jaar door op zon- en feestdagen open te zijn.

DOOR BRITTA JANSSEN

De VVD, SGP en het CDA zijn samen goed voor acht van de vijftien zetels in Kapelle. Als wethouders hebben zij Jon Herselman (VVD), Marco Kleppe (SGP) en Evert Damen (CDA) naar voren geschoven. In deze coalitie is de op één na grootste partij in de gemeente Kapelle niet vertegenwoordigd. Gemeentebelang behaalde na de VVD de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, maar de onderhandelingen tijdens het informatieproces liepen spaak. ‘Er is geen vertrouwensbasis voor een coalitie met VVD en Gemeentebelang’, schreven de informateurs Jon Herselman en Thijs Bierens - beiden lid van de VVD - in hun slotadvies aan de gemeenteraad. “De eerste ronde van het coalitieproces was een zwaardere bevalling dan het opstellen van het coalitieakkoord”, aldus Herselman. Vorige week dinsdag bood hij als formateur het coalitieakkoord van VVD, SGP en CDA aan de gemeenteraad aan. Daarmee gaan de komende vier jaar dezelfde drie partijen en wethouders met elkaar verder in de coalitie. “Hierdoor weten we wat we aan elkaar hebben”, stelt Herselman. “Samenwerken is gebaseerd op vertrouwen.”

Veiligheid
In het coalitieakkoord staat onder meer een voorstel aan de gemeenteraad om de ondernemers in Wemeldinge de mogelijkheid te bieden hun winkel het hele jaar door op zon- en feestdagen te open te stellen. Het is één van de manieren om meer bezoekers te generen voor het kustdorp.

'Uren boa

verdubbelen'

Ook vinden de drie partijen het belangrijk om verder in te zetten op samenwerking tussen de omliggende gemeenten, duurzaamheid en burgerparticipatie. ‘De gemeente wil niet alleen haar beleid opstellen, maar dat meer samen doen met inwoners en ondernemers’, staat in het akkoord. ‘En veel zaken kunnen inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners ook doen zonder actieve bemoeienis van de gemeente.’

De coalitiepartijen willen het aantal uren van de boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) uitbreiden om ergernissen, zoals te hard rijden, hangjongeren en hondenpoep, aan te pakken. “We denken aan een verdubbeling van de zestien uur”, aldus Herselman.

Eenzaamheid

Om iedereen zoveel mogelijk te laten meedoen in de maatschappij is er extra aandacht voor arbeidsparticipatie, en dan specifiek van statushouders (mensen met een verblijfsvergunning). Ook komt er een onderzoek naar eenzaamheid.
Op het gebied van financiën gaan de drie voor verantwoord beleid. ‘De gemiddelde (woon)lasten voor huishoudens en bedrijven worden met maximaal de inflatiecorrectie verhoogd.’

'Onderzoek naar

eenzaamheid'

Het coalitieakkoord is een document op hoofdlijnen waaruit het raadsprogramma voortvloeit. Om de bijbehorende inkomsten en uitgaven in beeld te brengen is het volgens Herselman logisch het raadsprogramma tegelijk met de begroting uit te werken. Die stelt de gemeente dit najaar vast.

Installatie
De nieuwe gemeenteraad van Kapelle vergaderde gisteren (dinsdag 8 mei) voor het eerst na hun installatie op 29 maart. De raadsleden behandelden het coalitieakkoord en ook zijn de drie wethouders en drie nieuwe raadsleden - John Koster, Pim van Dijk en Ernest Franken - geïnstalleerd. Aan de portefeuilleverdeling van de wethouders verandert alleen dat de grondexploitaties van Damen naar Herselman gaan. [l]