Oren dicht tijdens de knallen. FOTO KIM SINKE
Oren dicht tijdens de knallen. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Kinderen leren over oorlog bij Toujours Kapelle

KAPELLE - De zesde editie van Toujours Kapelle is afgelopen. Vorige week vonden er diverse activiteiten rondom de Franse herdenking plaats. Voor Andries Looijen van Oorlogsmuseum Vitality was het een drukke week. Er komen ieder jaar veel schoolklassen naar zijn museum tijdens Toujours Kapelle. Hier krijgen de kinderen door de museumvrijwilligers in woord en beeld zoveel mogelijk bijgebracht over de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

DOOR KIM SINKE

Het is een grote organisatie om alles vlekkeloos te laten verlopen tijdens de jaarlijkse herdenkings- en feestweek Toujours Kapelle. Looijen krijgt hierbij hulp van vrijwilligers. Zo zijn zij betrokken bij het rondleiden van de schoolkinderen. Nu Toujours Kapelle al een aantal jaren plaatsvindt, winnen ook de educatieve activiteiten voor de jeugd bij Vitality aan bekendheid en komen er zelfs al schoolkinderen van buiten Zeeland naar het Kapelse museum.


Seinen

Vorige week namen onder meer leerlingen van de Johannes Calvijnschool uit Wolphaartsdijk en de Moolhoek uit Kapelle een kijkje bij Vitality. Ze kregen uitleg in het museum en konden vragen stellen over wat ze allemaal zagen. Museumvrijwilliger Louis Brugge vertelde de kinderen onder meer over wat er in en om Kapelle gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook kreeg hij vragen als: hoe werkt een handgranaat? Welke wapens werden gebruikt in de oorlog? En hoe zwaar is een legervoertuig? De leerlingen kregen zowel binnen als buiten van alles te zien. Buiten op het museumterrein stond een tent met verschillende communicatiemiddelen uit de Tweede Wereldoorlog. De kinderen mochten bellen en seinen met de apparaten. Zo kwamen ze erachter dat de eerste mobiele telefoon die toen gebruikt werd niet in je broekzak past en heel zwaar is.

Wapens

Met name de jongens waren niet weg te slaan bij de kraam met wapens. De vrijwilligers, sommigen gekleed in legeruniform, gaven vol overgave uitleg aan de kinderen. “Het is heel leuk om schoolklassen op deze manier maatschappelijk onderwijs te kunnen geven”, vindt museumvrijwilliger Jacco Mol.

'Hoe zwaar is een

legervoertuig?'

De kinderen renden van de ene tent naar de andere en waren allemaal erg geïnteresseerd. Ze mochten plaatsnemen in een groot voertuig, dat iets weg had van een rups. Dit voertuig werd voor talloze doeleinden ingezet. De leerlingen gaan er met de hele klas tegelijk in. Ook waren er foto's te bekijken en speelde er een film. Als laatste werden er met diverse wapens schoten gelost. De kinderen stopten op commando hun vingers in hun oren. Na de eerste knal werd er gelachen, omdat sommigen de knal in hun buik voelden.


Voortuin

De leerlingen van de Johannes Calvijnschool en Moolhoek hadden bij thuiskomst veel te vertellen aan hun ouders. Voor sommigen was het een onvergetelijke ervaring en dat is wat Andries Looijen en de vrijwilligers graag horen.

'Op commando

vingers in de oren'

Wat begon met een legervoertuig in Looijens voortuin is uitgegroeid tot een museum waarvan jong en oud onder de indruk is.

De zesde editie van Toujours Kapelle beleefde zaterdag de slotdag, met onder meer de Franse Slagmars. Bij de officiële opening van dit wandelevenement bij dorpshuis De Vroone in Kapelle vlogen historische vliegtuigen van stichting Wings to Victory over. Na de opening was er een defilé door Kapelle met de militaire voertuigen. De routes van de Franse Slagmars voerden langs historische plekken en dit jaar was er een bijzondere extra bezienswaardigheid: de mijnenveger Bernisse.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.toujourskapelle.nl en
www.oorlogsmuseumvitality.nl. [l]

De kinderen vinden de legervoertuigen erg interessant. FOTO KIM SINKE