De beoogde locatie voor de nieuwe kerk ligt aan de Zandweg in Kruiningen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De beoogde locatie voor de nieuwe kerk ligt aan de Zandweg in Kruiningen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Nieuwe gemeente wil kerk bouwen bij Zandweg

KRUININGEN - De nieuw opgerichte Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen wil aan de Zandweg in Kruiningen een maximaal dertien meter hoge kerk bouwen met 384 zitplaatsen. Deze gemeente van dominee Bredeweg is ontstaan na een ruzie binnen de Gereformeerde Gemeente Kruiningen.

DOOR BRITTA JANSSEN


Voor dit bouwplan heeft de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen (VGGK) een zogenaamd principeverzoek ingediend bij de gemeente Reimerswaal. Het college van burgemeester en wethouders liet vorige week dinsdag weten te willen meewerken aan onderzoek naar de haalbaarheid van dit initiatief.


Inspraak

Daarmee is er nog geen groen licht voor het plan, benadrukte het college van burgemeester en wethouders.

'Nog geen

groen licht'

Zo moet voor de bouw op het 4296 vierkante meter grote perceel aan de Zandweg 1C, aan de rand van het dorp, het bestemmingsplan worden aangepast. Belanghebbenden, zoals omwonenden, hebben inspraak in deze procedure.
Uiteindelijk moet de gemeenteraad van Reimerswaal de bouw goedkeuren.


Onderzoek

Wel is de grond voor de beoogde bouw van de kerk met nevenruimten al aangekocht door een lid van de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen. Met de medewerking van b&w moet de kerkgemeenschap nu een voorontwerp-bestemmingsplan laten opstellen en aanvullend onderzoek laten doen. Zo is geluidsonderzoek nodig en onderzoek naar de veiligheid, met het oog op het naastgelegen garagebedrijf.


'Grond is al

aangekocht'

De realisatie van het kerkgebouw op die locatie lijkt haalbaar, staat in een gemeentelijke nota. “Op die plek staat nu nog een agrarische loods en die wordt gesloopt als de kerk er komt”, vertelde wethouder Jaap Sinke dinsdag.


Ruzie

De VGGK is vorig jaar ontstaan na een ruzie binnen de Gereformeerde Gemeente Kruiningen. Zo’n 290 leden verlieten met dominee Bredeweg deze gemeente en vormden de VGGK.
De nieuwe gemeente houdt momenteel kerkdiensten in dorpshuis Ons Dorpshuis in Kruiningen. Aan de Zandweg wil ze haar eigen kerk met parkeerterrein met zo’n 77 parkeerplaatsen realiseren. Het parkeerterrein zou dan aan de voorzijde van het perceel, tussen het nieuwe kerkgebouw en de Zandweg, worden gerealiseerd.


Torenspitsje

In het plan bij het principeverzoek heeft het kerkgebouw een bebouwingsoppervlakte van circa 640 vierkante meter. De kerk krijgt één bouwlaag met een zadeldak, haaks op de Zandweg. 'Er wordt een goothoogte aangehouden van maximaal vier meter en een totale bouwhoogte van maximaal dertien meter', is in het plan te lezen. De voorkeur van de Vrije Gereformeerde Gemeente Kruiningen gaat uit naar een gebouw met een klassieke, degelijke en eenvoudige uitstraling, staat in het plan. 'Het opnemen van een torenspitsje is nog onderwerp van discussie.’

'Niet onlogisch'
Bij de zoektocht naar een locatie zijn volgens de gemeente Reimerswaal zeven mogelijke ontwikkelingslocaties binnen het bebouwd gebied van Kruiningen beoordeeld. 'Het terrein aan de Zandweg 1C is de meest kansrijke ontwikkelingslocatie', staat in het plan. 'Die keuze komt niet onlogisch over.' [l]