Oestersteker Peter Oreel heeft reden tot lachen.
Oestersteker Peter Oreel heeft reden tot lachen. Foto:

Nieuw hoogtepunt voor Peter Oreel

YERSEKE - Oestersteker Peter Oreel uit Yerseke heeft zichzelf overtroffen. De regerend Nederlands kampioen is vorige week bij de wereldbekerwedstrijd in China negende geworden. "Mijn beste prestatie ooit", glundert Oreel. "Ik was sneller dan de wereldkampioen en Europees kampioen."

DOOR BRITTA JANSSEN

Als Nederlands kampioen oestersteken mocht de Yersekenaar zijn land vertegenwoordigen in China. “De beste oesterstekers van de wereld, veertig deelnemers uit 32 landen, deden mee en daar sta je dan tussen”, blikt Oreel voldaan terug.


Spannend

De deelnemers gingen op het wereldpodium in China de strijd met elkaar aan in het zo snel mogelijk netjes openen van oesters. “Het ging lekker, maar dit resultaat had ik niet verwacht”, vertelt Oreel. Want een wedstrijd oestersteken is volgens hem een momentopname. Zo was de Yersekenaar bij het Nederlands kampioenschap in Maastricht vorig najaar maar één seconde sneller dan de nummer twee.

'Nu nog

wereldkampioen'

“Je kunt honderd oesters perfect opensteken en dan bij een wedstrijd toch fouten maken, dat je het vlees kapot steekt bijvoorbeeld." De oesters moeten verder ook los in de schelp liggen, de deelnemers mogen de oesters niet omdraaien en er mag geen gruis in de schelp komen, anders levert dit strafseconden op.
Het is volgens Oreel bij een wedstrijd steeds weer alles of niets. "Maar dat maakt het ook spannend”, lacht hij.


Vriendengroep

Oreel doet inmiddels al jaren mee met wedstrijden. Oestersteken is een populaire sport in landen als Zweden en Ierland en ook in Nederland wordt het steeds bekender. De sfeer bij wedstrijden is geweldig, vindt Oreel. “De deelnemers strijden meer met elkaar dan tegen elkaar. We zijn een grote vriendengroep.”
Twee keer eerder deed Oreel - als kok bij de Oesterij in Yerseke opent hij ook beroepsmatig oesters - mee aan de wereldbeker, in Denemarken en Zweden.

'Het is steeds

weer alles of niets'

“Toen eindigde ik tussen de twaalfde en vijftiende plaats, dus ik ben heel blij dat ik nu negende ben geworden.”


Wereldkampioen

In september strijdt Oreel, vijfvoudig Nederlands kampioen, in Ierland om de wereldtitel. “Ik zou graag ook Europees kampioen of wereldkampioen worden, dus ik hoop dat ik nog beter word.” Als ‘opwarmertje’ is Oreel in de week voor het wereldkampioenschap in actie te zien tijdens het Oesterfestival in Yerseke. [l]