Sociale contacten helpen tegen eenzaamheid.
Sociale contacten helpen tegen eenzaamheid. Foto:

Proef met dagbesteding voor iedereen van start

Proef met dagbesteding voor iedereen van start

WAARDE - In dorpshuis Meerwaarde in Waarde gaven wethouder Dirk Verburg van de gemeente Reimerswaal en Coby Traas van zorggroep Ter Weel vorige week het startsein voor de proef met vrij toegankelijke dagbesteding. Een jaar lang is de dagbesteding in Rilland, Yerseke en Kruiningen ook toegankelijk voor inwoners zonder zorgindicatie.

DOOR BRITTA JANSSEN

Als iedereen de dagbesteding kan bezoeken maakt dat de activiteiten volgens de gemeente en Ter Weel levendiger en het scheelt administratieve handelingen en daarmee geld. Met het experiment bekijken de partijen hoe dit in de praktijk uitpakt. “Als we bijna geen administratie meer hoeven te doen, blijft er meer tijd over voor de activiteiten”, legde Mirjam Vreeke van Ter Weel eerder al uit. Als er geen indicatie meer hoeft te worden aangevraagd, valt ook de wachttijd van de toekenning hiervoor weg.

Mantelzorgers
In Reimerswaal is Ter Weel de enige zorgaanbieder van Wmo-dagbesteding (Wet maatschappelijke ondersteuning). De proef vindt plaats op alle dagbestedingslocaties van Ter Weel in Reimerswaal. Dit zijn De nieuwe Vliedberg in Rilland, Hof Cruninghe in Kruiningen en Moerzicht in Yerseke. Hier vinden activiteiten plaats als samen gymnastieken, koffie drinken, breien, wandelen, bingoën en een supermarkt of voorstelling bezoeken. Volgens de gemeente nemen steeds meer mensen deel aan dagbestedingsactiviteiten, omdat ze langer thuis blijven wonen. Zij bezoeken de dagbesteding voor een zinvolle invulling van hun tijd en voor de sociale contacten. Daarbij kan de voorziening de noodzaak voor professionele zorg thuis beperken en mantelzorgers ontlasten.

Eenzaamheid

Vreeke hoopt dat de dagbesteding door het experiment een ontmoetingsplaats wordt. “Ook zonder indicatie kan iemand behoefte hebben aan dagbesteding. We willen bijvoorbeeld graag de eenzaamheid aanpakken.”
De bij de proef betrokken partijen - dit zijn ook het Samenwerkingsverband Welzijnszorg Oosterschelderegio (SWVO) en de afdeling WIZ (Werk, Inkomen en Zorg) van Gemeenschappelijke Regeling (GR) de Bevelanden - evalueren het experiment in december. “Bij positieve resultaten wordt deze manier van werken waarschijnlijk op meer locaties ingevoerd. Door activiteiten te doen die je leuk vindt, ga je je prettiger voelen en dat is goed voor je eigenwaarde. Ik ben ervan overtuigd dat mensen daardoor soms minder zorg nodig hebben.”


Schuldhulverlening

De proef is maandag gelanceerd bij een jaarlijkse inspiratiebijeenkomst voor vrijwilligers en medewerkers van de gemeente en zorgorganisaties. Zij praatten over het verbeteren van de zorg om tot concrete plannen te komen. Naast de proef met de dagbesteding ging het tijdens de bijeenkomst onder meer over schuldhulpverlening. Een spreker vertelde over het Sociaal Hospitaal, dat een andere kijk heeft op het omgaan met schulden. Bij bijvoorbeeld een scheiding kan het moeilijk zijn om de schulden aan te pakken, omdat iemand voor schuldhulpverlening een eigen adres moet hebben, maar door de schulden niet zomaar aan een huis komt. “We moeten ons aan de wet houden, maar de uitvoeringsregels werken elkaar soms tegen”, legt een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal uit. “We onderzoeken hoe we door meer samen met de klant en het netwerk te doen en de regels soms anders te hanteren de bureaucratie kunnen omzeilen.” Het Sociaal Hospitaal is al in verschillende gemeenten actie.


Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.sociaalhospitaal.nl. [l]