Het koor met organist bij de Onze Lieve Vrouwekerk in Hansweert. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
Het koor met organist bij de Onze Lieve Vrouwekerk in Hansweert. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Jubileumviering voor Hansweerts koor

HANSWEERT - Het R.K. Gemengd Koor in Hansweert bestaat vijftig jaar. Dit jubileum viert het acht leden tellende gezelschap zondag 17 juni in de Onze Lieve Vrouwekerk in Hansweert.

DOOR BRITTA JANSSEN

Tijdens de eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouwekerk is iedereen op zondag 17 juni welkom om 9.30 uur. Na de eucharistieviering is er een feestelijke bijeenkomst in dorpshuis Kaj Munk in Hansweert.

Betrokkenheid

Het R.K. Gemengd Koor telt acht leden; vijf dames en drie heren. Dit zijn Marja van Kampen, Juliette Daane, Nellie Meulblok en Tilly den Boer uit Hansweert, Tini de Kort uit Kruiningen, John Jansen en Karel Hertogh uit Hansweert en Jan Minnaard uit Yerseke. Zij krijgen medewerking van de organisten Jan-Hans Mathlener uit Hansweert en Caspar van Dijk uit Yerseke. Het koor is met haar leden van 65 jaar en ouder niet meer het jongste gezelschap, maar de betrokkenheid is groot. Zo zingt het oudste lid, de 96-jarige Marja van Kampen, al vijftig jaar bij het koor en ze mist geen zangmoment, vertelt secretaris en koorleider Tilly den Boer, zelf tachtig jaar. “Ze wordt opgehaald en thuisgebracht door een ander koorlid.” Het koor is volgens Den Boer een hechte vriendengroep. “We vinden het fijn om bij elkaar te zijn en met muziek andere mensen iets moois te brengen.”

Levendig

Vijftig jaar geleden was er een heren- en dameskoor voor rouw- en trouwdiensten en pastoor Schellekens voegde deze twee koren samen tot het R.K. Gemengd Koor Hansweert. Angèle de Waal werd aangesteld als dirigente. Toen haar gezondheid het niet meer toeliet deze functie uit te voeren, volgde Tilly den Boer haar in september 1994 op.

'Wat blijft er

langer bestaan?'

“In de begintijd waren er zo’n dertig leden”, weet Den Boer, die volgend jaar 25 jaar de artistieke leiding heeft, nog precies. Helaas zijn er nu nog maar acht over, omdat leden stoppen wegens de leeftijd of gezondheidsproblemen en nieuwe aanwas zich niet aandient. “Vroeger brachten we meerstemmige muziek, maar dat gaat niet meer. Maar zolang het lukt, gaan we door, want een dienst zonder muziek is koud. De zang maakt het levendig.”

Organist

Het R.K. Gemengd Koor in Hansweert zingt nog iedere eerste en derde zondag van de maand in de plaatselijke Onze Lieve Vrouwekerk en repeteert op de vrijdag ervoor. In de hoogtijdagen trad het gezelschap op tot in het Duitse Koblenz en een koor uit die stad is ook in Zeeland geweest, vertelt Den Boer. Haar echtgenoot heeft nooit in het koor gezongen, maar haar inmiddels overleden schoonvader, Peet den Boer, was maar liefst ruim zeventig jaar lang organist. “Hij begon als jongen van een jaar of vijftien. Bij zijn vijftigjarig jubileum ontving hij een pauselijke onderscheiding en daarop was hij heel trots. Voor zijn zestigjarig jubileum vonden we het dan ook moeilijk te bedenken hoe we dat gingen vieren.” Uiteindelijk kwamen ze uit bij een cadeau van de hand van kunstschilder Piet Pols. Hij maakte een werk van de kerk in zwart-wit.

Doorgaan

Terugblikken op de geschiedenis van het koor levert fijne herinneringen op, maar de toekomst is ongewis. “We hebben nog steeds plezier in zingen, dus we hopen nog een poosje te kunnen doorgaan. Maar we zeggen wel eens tegen elkaar: ‘Wat blijft er langer bestaan, het koor of de kerk?’” [l]


Op de foto staan van de voorste rij naar de achterste rij, van links naar rechts: Juliette Daane, Nellie Meulblok, Tilly den Boer, Marja van Kampen, Tini de Kort, John Jansen, Jan Minnaard, de organist en Karel Hertogh.