De bom die op het Tennet-terrein bij Rilland is gevonden is tot ontploffing gebracht. FOTO ANNET EEKMAN
De bom die op het Tennet-terrein bij Rilland is gevonden is tot ontploffing gebracht. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Hoogspanningsverbinding op 18 juni bij RvS

KRABBENDIJKE - In een zitting op maandag 18 juni behandelt de Raad van State of het mogelijk is om de hoogspanningsverbinding bij Krabbendijke ondergrond te leggen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Tennet werkt aan de aanleg van een nieuw hoogspanningstraject van Borssele naar Tilburg. Hiervoor is het de bedoeling 43 masten te plaatsen tussen Rilland en Kruiningen. Als dit plan doorgaat, staan er straks twee rijen elektriciteitsmasten bij Krabbendijke. Een werkgroep onderzoekt daarom de mogelijkheden om de bestaande 380kV-verbinding bij Krabbendijke deels ondergronds te leggen. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer het ministerie van Economische Zaken en de gemeente Reimerswaal.

Uitspraak
Oorspronkelijk zou de Raad van State half mei uitspraak doen over de ingediende beroepen voor het hoogspanningsproject. Deze datum is verzet vanwege aanvullende vragen die extra onderzoek vergen. Daarnaast is er de speciale zitting over de situatie bij Krabbendijke.

Werkeiland
Pas wanneer het plan onherroepelijk is, begint Tennet met de bouw van de nieuwe verbinding. Ze is al wel met voorbereidende werkzaamheden begonnen. ‘Om de aansluiting van het windpark op zee bij Borssele tijdig te kunnen aansluiten moeten we al voorbereidingen uitvoeren’, liet Tennet vorige week woensdag weten. Zo begint het bedrijf deze week met de aanleg van een buitendijks werkeiland in de Oosterschelde bij Krabbendijke ter voorbereiding op de bouw van de nieuwe hoogspanningsverbinding.

'Eiland bij
Krabbendijke'

Vanaf het eiland wil Tennet een hoogspanningsmast buitendijks in de Oosterschelde bouwen. 'Dit eiland mag vanwege de (water)veiligheid niet in het stormseizoen worden aangelegd. Bovendien heeft de grond tijd nodig om in te klinken.'

Zandtransport
De aannemer begint met de aanvoer van zand en stortsteen. Dit transport vindt plaats van medio deze maand tot eind september. Het zand wordt ingeladen bij het depot nabij Rilland, aan de oostkant van het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation. Vandaar rijden de vrachtwagens naar de A58 en volgen de route A58 afslag 32, Goversweg, Lavendeldijk, Nieuwlandse Binnendijk, Kruisweg, Windgat, Platte Bank en vice versa. Tijdens de bouwvak wordt er niet gereden. Na de aanleg van het eiland moet het zand een tijd inklinken.

Kerncentrales
Aan het nieuwe hoogspanningsstation bij Rilland wordt al langer gewerkt. ‘Het is noodzakelijk dit station tijdig te realiseren, omdat de energie-uitwisseling tussen Nederland en België de komende jaren groeit door onder andere de sluiting van kerncentrales in België.’ Een goede verbinding met België is nodig om het transport richting België beter te regelen, aldus Tennet.
Bij Rilland worden een 380 kV-hoogspanningsstation en twaalf Wintrackmasten gebouwd. Die zijn nodig om de bestaande hoogspanningslijn aan te sluiten op het nieuwe station, aldus Tennet. De masten krijgen betonnen palen als basis voor de fundering. Als deze palen zijn geslagen, begint het graven van de bouwput en de aanleg van de fundering van de mast. 'Na de zomervakantie worden de masten opgebouwd.' [l]

Bom
Tijdens bodemonderzoek op het bouwterrein van Tennet in Rilland is onlangs een niet-gesprongen vliegtuigbom gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de bom, een Engelse 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog, vorige week dinsdag tot ontploffing gebracht op het strand bij Vrouwenpolder.