De kinderen gaan helemaal op in het ontdekken van de natuur. FOTO KIM SINKE
De kinderen gaan helemaal op in het ontdekken van de natuur. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Jeugd en ouderen scharrelen samen in de natuur

KRABBENDIJKE - Kinderen legden woensdag samen met bewoners van Ter Weel in Krabbendijke een parcours af waarbij ze de natuur beleefden.

DOOR KIM SINKE

De groene activiteit IVN Scharrelkids is een initiatief van de landelijke natuureducatieorganisatie IVN, die mensen meer van de natuur wil laten genieten. Het project Scharrelkids haalt buiten naar binnen en brengt interactie tussen verschillende generaties. Met behulp van een natuurkoffer waarin basiselementen zitten, komen verhalen over de natuur ter sprake. De koffer bevat ook geurmonsters en voorwerpen om aan te voelen.

Natuurschilderijtje

Het parcours dat de jeugd en ouderen volgden, bestond uit onder andere groente stempelen, een natuurschilderijtje maken van bloemen uit de tuin en fruit proeven. Er waren woensdag in Krabbendijke zo'n twintig kinderen aanwezig. Zij kregen bij binnenkomst uitleg van Marjolein van den Houte, vrijwilligster bij IVN en medewerkster bij Zorggroep Ter Weel. “Het is leuk om de kinderen bezig te zien en ze hun vondsten aan de ouderen te zien tonen”, vertelt Van den Houte. “We proberen de bewoners meer naar buiten te krijgen en dit is een mooie gelegenheid.”


Loep
Na de uitleg kreeg de jeugd een potje met loep mee, zodat ze de tuin konden induiken op zoek naar alles wat klein is en beweegt. De kinderen renden enthousiast met hun potjes heen en weer en er was al snel een strijd wie de meeste insecten in zijn of haar potje had. “Ik vind het heel leuk om insecten te zoeken, maar het is best moeilijk om die beestjes te vangen, want als ik het potje open doe gaat die andere er misschien weer uit”, vertelt de 9- jarige Ashley.

'Insect vangen is best moeilijk'

De kinderen hadden een boekje gekregen waarin ze de beestjes konden opzoeken. Zo konden ze aan de ouderen laten zien wat ze gevonden hadden en er een verhaaltje bij vertellen over wat het insect doet in de natuur.

Ruiken

Voor bewoners die minder goed ter been zijn, was er een geurbox. Het bleek best moeilijk om geuren te herkennen zonder verdere aanwijzingen. Munt en vanille wisten de meesten wel te ontdekken, maar de geur van een banaan bleek toch lastig.
Door het mooie weer konden jong en oud woensdag lekker buiten zijn en genieten van een drankje en gezonde snack. Voor de kinderen was het een educatieve middag en voor de bewoners was het fijn om te genieten van de vrolijke en leergierige jeugd. [l]