Afbeelding
Foto: Britta Janssen

SGP Kapelle stapt uit coalitie om 'onbetrouwbare' VVD

KAPELLE - De Kapelse SGP-fractie is vrijdag uit de coalitie gestapt.


DOOR BRITTA JANSSEN


Aanleiding is het raadsbesluit dat winkels in de hele gemeente, niet alleen in Wemeldinge, open mogen zijn op zon- en feestdagen. “Wij vinden het niet geloofwaardig om met dit college verder te gaan”, verklaarde SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst vrijdag.
In het coalitieakkoord van VVD, CDA en SGP staat dat winkels in Wemeldinge op alle zon- en feestdagen open mogen. Voor de SGP is zondagsrust een speerpunt. “Wij wilden zondagsopenstelling in Wemeldinge wel gedogen vanwege het toerisme.” De raad behandelde dit voorstel op 29 mei. Gemeentebelang, PvdA en D66 stelden toen voor de verruiming van de winkeltijden uit te breiden tot de hele gemeente. Dat de VVD deze uitbreiding steunde, noemt de SGP tegen de afspraak. "Nog voordat de raad het coalitieakkoord besprak, is het al gebroken. Daarmee heeft de grootste partij (VVD, redactie) het vertrouwen van de SGP-fractie verspeeld.”
Sommige mensen in de achterban van de SGP betreuren de stap van de partij, aldus Keurhorst. "Maar de meeste reacties zijn positief. Ons standpunt is dat er geen enkele winkel op zondag op is. Daarom weegt de geloofwaardigheid van onze partij in deze zwaarder. Wanneer principiële afspraken zo makkelijk opzij worden gezet om eigen partij-belang te dienen, vindt de SGP het niet geloofwaardig om met dit college verder te gaan.”
Meer op pagina 5. [l]