Afbeelding
Foto: Britta Janssen

VVD 'verrast' door vertrek SGP uit coalitie Kapelle

KAPELLE - Dat SGP Kapelle vrijdag uit de coalitie is gestapt, kwam voor coalitiepartner VVD als donderslag bij heldere hemel, reageerde Jon Herselman diezelfde dag namens de liberale partij. Deze week wordt er gepraat over hoe het verder moet.

DOOR BRITTA JANSSEN

De SGP-fractie in de gemeente Kapelle is vrijdag uit de coalitie met VVD en CDA gestapt vanwege de uitbreiding van de zondagsopenstelling voor winkels van alleen Wemeldinge naar de hele gemeente. In het coalitieakkoord is de openstelling van winkels op zon- en feestdagen opgenomen, maar alleen voor Wemeldinge, vanwege het toeristische karakter van het dorp.

Vertrouwen

De gemeenteraad van Kapelle behandelde het voorstel voor de zondagsopenstelling op 29 mei en Gemeentebelang, PvdA en D66 stelden in deze vergadering voor de winkelopenstelling op zon- en feestdagen niet alleen in Wemeldinge, maar in de hele gemeente Kapelle toe te staan. Dit voorstel behaalde een meerderheid in de gemeenteraad, omdat ook de VVD voor stemde. Met die stap hebben de liberalen het vertrouwen van de staatkundig gereformeerden verspeeld, liet SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst vrijdag weten.

Misgegaan

Jon Herselman, wethouder voor de VVD en formateur tijdens de coalitieonderhandelingen, zei vrijdag verbaasd te zijn over het vertrek van de SGP uit de coalitie. “Dinsdag hebben we met de coalitie geëvalueerd wat er is misgegaan, omdat in de raadsvergadering niet is gebeurd wat we met elkaar hadden afgesproken”, erkende Herselman. “Maar dat was een goed gesprek en dit is de laatste keer dat dit is gebeurd. Ik dacht dat we vol vertrouwen verder konden gaan. Dit had ik niet verwacht.”

Compromis

Met het instemmen met het voorstel van de oppositie voor uitbreiding van de zondagsopenstelling voor de hele gemeente schond de VVD de afspraak uit het coalitieakkoord, maar zijn partij kon volgens Herselman niet anders.

'Anders hadden wij

met lege handen gestaan'

“Anders was er geen meerderheid geweest, ook niet voor alleen zondagsopenstelling in Wemeldinge. Dan hadden wij met lege handen gestaan, terwijl wij als VVD voorstander zijn van honderd procent openstelling. Wij vinden dat je op zondag naar de kerk moet kunnen gaan, moet kunnen voetballen en ook je winkel moet kunnen openen.” Met die boodschap ging formateur Herselman ook de coalitieonderhandelingen in, aldus Herselman. “Als compromis kwamen we uit bij zondagsopenstelling in alleen Wemeldinge.” [l]