Afbeelding
Foto: Britta Janssen

CDA Kapelle vindt handelswijze VVD 'onbegrijpelijk'

KAPELLE - CDA Kapelle baalt ervan dat de coalitie met VVD en SGP uiteen gevallen is.


DOOR BRITTA JANSSEN


Twee weken geleden stapte de SGP op vanwege de opstelling van de VVD rondom de zondagsopenstelling voor winkels. ‘De handelswijze van de VVD is onbegrijpelijk’, vindt het CDA.

In het coalitieakkoord van VVD, CDA en SGP was de openstelling van winkels op zon- en feestdagen opgenomen, maar alleen voor het toeristische Wemeldinge. Bij de behandeling van dit voorstel in de gemeenteraad op 29 mei pleitten Gemeentebelang, PvdA en D66 voor winkelopenstelling op zon- en feestdagen in de hele gemeente. Dit amendement behaalde een meerderheid, omdat ook de VVD ermee instemde. Hiermee verspeelden de liberalen het vertrouwen van de staatkundig gereformeerden, aldus SGP-fractievoorzitter Henk Keurhorst. De SGP stapte uit de coalitie.

Nek
Dat de VVD om een schorsing vroeg toen de oppositie haar amendement had ingediend, verraste het CDA. ‘Zij gingen als fractie bij elkaar zitten, maar vroegen niet om overleg met de coalitie', schrijven de christendemocraten op hun website. 'De VVD besloot het amendement te steunen en daarmee het collegevoorstel de nek om te draaien.' Bij het eerste moeilijke besluit voor de nieuwe coalitie heeft de VVD volgens het CDA gekozen voor zichzelf en niet voor de coalitie. ‘Een onbegrijpelijke en moeilijk te verteren keuze die hard is aangekomen.’ [l]