De Zanddijk is een drukke route.
De Zanddijk is een drukke route. Foto: Britta Janssen

Veel werk bij Oude Rijksweg en Zanddijk

KRUININGEN - De komende maanden voert de provincie Zeeland op verschillende locaties werkzaamheden uit aan de N289 (Oude Rijksweg) bij Kruiningen. Maandag zijn de asfalteringswerkzaamheden begonnen. Volgende week gaat de T-aansluiting tussen de Oude Rijksweg en Zanddijk op de schop. Na de bouwvak volgt de aanleg van een ovale rotonde bij Kruiningen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Het wegdek van de Oude Rijksweg krijgt tussen aansluiting 33 en de Stationsweg bij bedrijventerrein Nishoek een nieuwe asfaltlaag. Hiervoor is de weg sinds maandag drie avonden en nachten dicht tussen 19.00 en 7.00 uur. Het verkeer tussen Kruiningen en Krabbendijke en Goes en Yerseke wordt omgeleid via de Goversweg, Stationsweg en Zanddijk. Overdag is de weg open voor het verkeer, met een snelheidsbeperking van vijftig kilometer per uur.

T-aansluiting

Maandag (25 juni) begint het aanpassen van de T-aansluiting tussen de Oude Rijksweg en Zanddijk. Op deze kruising verandert de voorrangssituatie. Verkeer van de route tussen de N289 en Zanddijk heeft straks voorrang op verkeer vanuit het zuidelijke deel van de Zanddijk. 'Dit verbetert de doorstroming', laat Zeeland weten. De aanpassing van de T-aansluiting duurt vier weken. Deze aansluiting is van maandag 25 juni tot en met vrijdag 20 juli afgesloten.

Ovonde

De belangrijkste toegangsweg naar Kruiningen wordt volgens de provincie een stuk veiliger. Ze vervangt het kruispunt van de Oude Rijksweg met de Burgemeester Elenbaasstraat en Goversweg door een ovale rotonde (ovonde). 'Hiermee kan het doorgaande verkeer op de Oude Rijksweg goed doorstromen. Ook voor fietsers is het een grote verbetering.' De aanleg van de ovonde duurt van 13 augustus tot en met 21 september. De ovonde wordt in drie fases aangelegd. Per fase geldt een andere omleidingsroute.

Zanddijk
Zeeland onderzoekt met de politie of de maximumsnelheid op de N673 (Zanddijk) tussen Kruiningen en Yerseke omlaag kan. Dat lieten Gedeputeerde Staten (GS) vorige week weten op vragen van PvdA Zeeland. Die partij wil dat de snelheid op de Zanddijk van 80 naar 60 kilometer per uur gaat voor meer verkeersveiligheid.


'Ovonde voor betere
doorstroming'

De drukke en smalle Zanddijk is onveilig en de provincie onderzoekt hoe ze de verkeerssituatie kan verbeteren. Omdat het te duur is om de hele weg ineens aan te pakken, gebeurt dit in fases. Een totaaloplossing kost volgens GS 'vele tientallen miljoenen' euro's. Maar de eerste fase van de aanpak is volgens GS 'op redelijke termijn' te realiseren. 'Daarmee wordt ruim de helft van het probleem opgelost en de bedrijventerreinen in Yerseke beter ontsloten.'

Klankbordgroep
In schriftelijke vragen aan GS wezen PvdA'ers Ralph van Hertum en Bayram Erbisim GS op het pleidooi van Ondernemersvereniging Reimerswaal (OVR) voor kleine aanpassingen op korte termijn om de Zanddijk veiliger te maken. 'Dat spaart geld uit voor een duurzame en door inwoners en belanghebbenden gedragen oplossing', vinden de twee Statenleden. GS lieten weten dit plan te betrekken bij de planvorming. 'Wij zegden de OVR, dorpsraden (van Kruiningen en Yerseke, redactie) en bewoners langs de Zanddijk ook toe om te participeren in een klankbordgroep, die wij zo snel mogelijk opzetten en zo mogelijk voor maart 2019 afronden', antwoorden GS. Ook worden er dit jaar maatregelen uitgevoerd voor het veiliger maken van de fietspaden en parallelwegen langs de N673. 'Wij verkennen met de betrokken partijen welke snelheidsbeperkende maatregelen verder op de N673 wenselijk en haalbaar zijn.'

Omleidingsroutes

Om hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt er de komende maanden op één plek tegelijk gewerkt. Het werk ligt stil tijdens de bouwvak.[l]