Door de nieuwe verbinding komen er 43 masten te staan tussen Rilland en Kruiningen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / JOHAN GIDEONSE
Door de nieuwe verbinding komen er 43 masten te staan tussen Rilland en Kruiningen. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / JOHAN GIDEONSE Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Johan Gideons

Tennet past transportroute aan

KRABBENDIJKE - In de Oosterschelde bij Krabbendijke bereidt Tennet de aanleg van een werkeiland voor. Nadat omwonenden van de transportroute voor het zand hun bezorgdheid uitten over de veiligheid en overlast, is de route aangepast. Dat maakte Tennet donderdagmiddag bekend.

DOOR BRITTA JANSSEN

De nieuwe route voor de vrachtwagens met zand loopt van afslag 33 van de snelweg A58 via de N673, Olzendedijk, Koksedijk, Inundatieweg, Kruisweg, Windgat, Platte Bank, mast 1084 en vice versa.

Ontziet

'De alternatieve route ontziet alle dorpskernen in de omgeving', schrijft Tennet donderdag in een brief aan omwonenden van zowel de oorspronkelijke als nieuwe route.
Over de eerste route ontving de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet zorgen uit Oostdijk, omdat de route door het dorp liep. Inwoners vreesden voor onveilige verkeerssituaties en overlast.

Oplossing

De nieuwe route, via afslag 33 bij Yerseke en de Olzendedijk, is samen met de gemeente Reimerswaal, waterschap Scheldestromen en de aannemer bepaald. 'Deze route was eerder niet mogelijk, omdat in dezelfde periode het waterschap werk uitvoert op deze route', liet de gemeente Reimerswaal donderdag weten.


'Vrachtwagens rijden

tot september'

Samen met waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal heeft Tennet een oplossing gevonden, zodat deze route toch gebruikt kan worden. 'Door een aantal dagen het werk van het waterschap stil te leggen is het mogelijk om de transporten en werkzaamheden te combineren', aldus de woordvoerder van de gemeente Reimerswaal.

September

Tennet verwacht dat er tot waarschijnlijk eind september vrachtwagens af en aan rijden voor het zandtransport. Het zand wordt ingeladen bij het depot bij Rilland, aan de oostkant van het in aanbouw zijnde hoogspanningsstation voor de nieuwe hoogspanningsverbinding.
Tijdens de bouwvak - voor de zuidelijke regio valt deze van 23 juli tot en met 10 augustus - rijden er geen trucks.

Buitendijks

Vanaf het werkeiland bij Krabbendijke wil Tennet buitendijks in de Oosterschelde een hoogspanningsmast bouwen voor de nieuwe 380 kV-verbinding. Na de aanleg van het werkeiland volgt er een periode waarin het zand moet inklinken. Zo ontstaat er een stevige bodem waarop later de nieuwe mast gebouwd kan worden. [l]