Afbeelding
Foto: Britta Janssen

Verkenner moet orde op zaken stellen in Kapelle

KAPELLE - De Kapelse gemeenteraad heeft vorige week Jan te Veldhuis benoemd tot verkenner. Hij onderzoekt de mogelijkheden voor een stabiel bestuur nu de coalitie van VVD, CDA en SGP uiteen gevallen is.


DOOR BRITTA JANSSEN

Jan te Veldhuis heeft veel bestuurlijke ervaring. Hij was onder meer ruim twintig jaar lid van de Tweede Kamer voor de VVD. De Middelburger is bekend met de politiek in Zeeland, maar heeft voldoende afstand tot de politieke situatie in Kapelle. De verkenner voert de komende weken gesprekken met alle Kapelse fracties en bestuurders. Hij moet uiterlijk eind augustus verslag uitbrengen aan de gemeenteraad en verslag doen van de bevindingen tijdens een openbare raadsvergadering.

Ontslag
Het aanstellen van de verkenner - een unaniem raadsbesluit - volgt op het opstappen uit de coalitie door de SGP-fractie twee weken geleden. Vorige week maandag hebben de drie coalitiepartijen nog geprobeerd er samen uit te komen, maar deze 'lijmpoging' is mislukt. SGP-wethouder Marco Kleppe heeft daarop een dag later zijn ontslag ingediend. Het college van burgemeester en wethouders functioneert voorlopig zonder derde wethouder. De drie andere collegeleden; waarnemend burgemeester Huub Hieltjes, wethouder Evert Damen (CDA) en wethouder Jon Herselman (VVD) verdelen Kleppes portefeuille. [l]