Een impressie van de appartementen met ontmoetingsruimte.
Een impressie van de appartementen met ontmoetingsruimte. Foto: Impressie: R&B Wonen

Groots nieuwbouwplan in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Woningcorporatie R&B Wonen wil voor zorgcentrum Ter Weel in Krabbendijke een complex met 34 appartementen en een ontmoetingsruimte bouwen. Deze nieuwbouw vervangt 86 zorgappartementen die gesloopt worden.

DOOR BRITTA JANSSEN

Met dit plan speelt de corporatie in op de ontwikkeling dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. De zorgappartementen aan de Willem Kosterlaan worden vervangen door appartementen zonder standaard zorgvoorziening. ‘De verouderde zorgappartementen zijn niet aan te passen aan de hedendaagse wooneisen’, staat in een nota van de gemeente Reimerswaal, die meewerkt aan de nieuwbouw. “Dit is een prachtig project”, vindt wethouder Jaap Sinke, "want er is behoefte aan huisvesting voor ouderen." Met deze nieuwbouw kunnen volgens hem meer inwoners van Krabbendijke oud worden in hun eigen dorp.
De woningcorporatie wil twee grotendeels uit twee bouwlagen bestaande vleugels aan weerszijden van de binnentuin die zich opent naar de Nieulandestraat slopen. Er komt een U-vormig blok van drie bouwlagen met een gevelwand langs de Nieulandestraat voor terug. Aan de binnenzijde komt een ontmoetingsruimte voor zowel bewoners van het zorgcentrum als mensen uit de omgeving.

Impact
De aanblik van de buurt verandert wezenlijk met de nieuwbouw, met name voor de Nieulandestraat. Het huidige U-vormige gebouw heeft twee vleugels die vrijwel haaks op de Nieulandestraat staan. De trappenhuizen steken hier prominent bovenuit. Het derde bouwdeel van de U-vorm heeft drie bouwlagen, maar ligt op zo'n vijftig meter van de woningen aan de overzijde van de Nieulandestraat. Door de binnentuin is de impact van dit forse bouwvolume op de woningen volgens Reimerswaal 'relatief beperkt'. De afstand van zo'n twintig meter tussen de gevels van de bestaande woningen en het voorziene appartementenblok is volgens de gemeente een gebruikelijke afstand in bebouwde omgeving.

'Nieuw gebouw krijgt

twee en drie bouwlagen'

'Een aandachtspunt is wel de eventuele zorg van bewoners van de bestaande woningen over inkijk vanuit de appartementen. Gezien de afstand tussen de gebouwen en de vrij gesloten gevels van de woningen, is dit effect waarschijnlijk beperkt.'
De noordzijde van de Oosterscheldestraat is bovendien met vrijstaande woningen dusdanig ruim van opzet dat een groter bouwvolume, van twee naar drie bouwlagen, nauwelijks negatieve invloed heeft op het straatbeeld, staat in de nota.
De gemeente verwacht niet dat er door de nieuwbouw meer parkeerplaatsen nodig zijn.

Glas
De gemeente Reimerswaal erkent dat de nieuwbouw het straatbeeld verandert. Het omkeren van het U-vormige gebouw heeft een groter bouwvolume op kortere afstand, zo’n twintig meter, van de nabijgelegen woningen tot gevolg. ‘Het straatbeeld wijzigt van een relatief open structuur naar een meer gesloten ruimte.’ De lichte architectuur, met veel glas in de gevels, vermindert dit effect volgens de gemeente wel. ‘Vanwege de centrale ligging van het nieuwbouwproject in een gemengd gebied en in de nabijheid van het hart van het dorp is het realiseren van een relatief groot gebouw hier goed te verantwoorden.’

Bewoners
Voordat de bouw van het complex zou kunnen beginnen, moet de gemeente het bestemmingsplan wijzigen. Deze procedure duurt zo’n jaar. Krijgt het project groen licht, dan moeten de huidige bewoners van de zorgappartementen tijdelijk elders worden ondergebracht. "We proberen huisvesting in Krabbendijke te regelen", aldus Sinke. [l]

De nieuwbouw krijgt een lichte uitstraling. IMPRESSIES R&B WONEN
Afbeelding