De gemeente Kapelle wil onder meer een nieuw zwembad realiseren.
De gemeente Kapelle wil onder meer een nieuw zwembad realiseren. Foto: Foto:

Stijgende kosten compliceren nieuwbouw sporthal

KAPELLE - De gemeente Kapelle wil nieuwbouw realiseren voor sportcentrum Groene Woud in Kapelle. Woensdag was er in dorpshuis De Vroone een bijeenkomst voor omwonenden en andere belanghebbenden. Uit de reacties bleek dat sommigen verkeers- en parkeeroverlast vrezen.

DOOR PETER URBANUS

Het zwembad en de sporthal van het Groene Woud aan de Vroonlandseweg zijn ruim veertig jaar oud en aan vernieuwing toe. Renoveren is mogelijk, maar nieuwbouw is goedkoper, zegt de gemeente. Bovendien liggen er eisen op gebied van isolatie en duurzaamheid, vertelde beleidsmedewerker leefomgeving Marcus de Groot van de gemeente Kapelle bij de informatiebijeenkomst. Door het opnemen van gymzaal Molenvate in het nieuwbouwplan ontstaat er één nieuw sportcentrum dat aan de huidige eisen voldoet en de gebruiksmogelijkheden van het sportcentrum vergroot. Gedurende de bouw blijft het oude sportcentrum open.

Bouwkosten

Kapelle wil dertien miljoen euro uittrekken voor het nieuwe complex. Het wordt de grootste investering van de gemeente tot nu toe. Complicerende factor is volgens wethouder Jon Herselman dat de bouwkosten door de aantrekkende economie flink zijn gestegen sinds de nieuwbouwplannen voor het eerst ter sprake kwamen. Daarom gaat de gemeente marktconsulten houden met zes landelijke bouwers. Die moeten met ontwerpvoorstellen komen. Verder moet het bestemmingsplan worden gewijzigd. De startnotitie voor de bestemmingsplanwijziging wordt dinsdag (3 juli) in de gemeenteraad behandeld. Kapelle wil bij de planvorming zo mogelijk ook de wensen van omwonenden, belanghebbenden en gebruikers van de sportaccommodaties meenemen. In de woorden van Herselman: “Het is prettiger om nu met elkaar te communiceren dan later boze brieven te schrijven.”

Scouting

Er waren zo’n tien belangstellenden, van wie er een aantal kritisch waren over de plannen. Het bestuur van Scoutinggroep Ridder van der Maelstede vreest dat hun onderkomen in de verdrukking komt als de nieuwbouw hoger wordt en verder naar achteren op het terrein wordt gebouwd. Mogelijk wordt de nieuwbouw bijna acht meter hoog. Bovendien wil de scoutinggroep niet in een onbereikbare hoek komen te zitten. Er moet bijvoorbeeld wel een ambulance kunnen komen. Herselman was het met de scouts eens dat zij straks niet tegen een muur moeten aankijken.

Gevaarlijk

Enkele omwonenden van de nieuwbouw zeiden meer drukte, geluidsoverlast en parkeerproblemen te vrezen. Nu is er soms al veel verkeer, bijvoorbeeld van ouders die hun kinderen naar de naastgelegen brede school ‘t Saamdeel brengen.
Anderen omwonenden vrezen voor overlast en gevaarlijke situaties door bouwverkeer voor de nieuwbouw. Een omwonende vroeg of het terrein zo kan worden ingericht dat verkeersdeelnemers hierdoor worden beïnvloed. Nu ziet ze al regelmatig dat mensen bij ‘t Saamdeel gevaarlijke capriolen uithalen.
Verder kwamen de duurzame ambities van de gemeente voor de verwarming van het nieuwe zwembad en het voorkomen van zomerse hittestress bij de verharding en groendaken ter sprake. Herselman zei dat dit bij de marktconsultatie allemaal aan de orde komt.

Kapellenaren kunnen tot donderdag 5 juli reageren op de nieuwbouwplannen. Daarna begint de aanbestedingsprocedure. Later dit jaar is er nog een bijeenkomst voor omwonenden. [l]