De kindervakantieweek is leuk en leerzaam. FOTO BENNIE KRAJENBRINK
De kindervakantieweek is leuk en leerzaam. FOTO BENNIE KRAJENBRINK Foto: Bennie Krajenbrink

Kindervakantieweek is voor álle kinderen

KRUININGEN/KAPELLE - Alle kinderen moeten plezier kunnen maken tijdens de kindervakantieweek, vinden de gemeenten Reimerswaal en Kapelle. Daarom zijn er deze zomer bij al hun kindervakantieweken professionals aanwezig. Zij begeleiden kinderen die anders buiten de boot zouden vallen, bijvoorbeeld omdat ze extra zorg nodig hebben.

DOOR BRITTA JANSSEN

Vorig jaar hield het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) van de gemeenten Kapelle en Reimerswaal een proef met de inzet van een professional bij de kindervakantieweken Kruiningen en Rommeldam (Wemeldinge/Kapelle). “Dat was een succes”, laat een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal weten. “Voor het kind was het fijn om extra aandacht te krijgen tijdens de week en voor de vrijwilligers was het fijn dat er extra ondersteuning is voor sommige kinderen. Daarom hebben we dit jaar besloten om bij alle kindervakantieweken in Reimerswaal en Kapelle minimaal één professional in te zetten.” Zo hopen de gemeenten de weken toegankelijk te maken voor alle kinderen die graag willen komen. Ook ouders die bijvoorbeeld door de kwetsbaarheid of het gedrag van hun kind hem of haar niet met een gerust hart naar de week laten gaan, hoopt het CJG hiermee te bereiken.

Weken

De eerste kindervakantieweek op het programma is die in Rilland, van 16 tot en met 19 juli in het parkje bij De Kist. Kindervakantieweek Rommeldam is van 6 tot en met 10 augustus op het scoutingterrein van Kapelle, achter het zwembad. De kindervakantieweek in Oostdijk vindt plaats van 11 tot en met 16 augustus op het veld aan de Rabeelshoek. De stichting Kindervakantieweek Kruiningen organiseert de week van 13 tot en met 17 augustus op sportpark Kruse Mat. De laatste jeugdvakantieweek is die in Krabbendijke, van 14 tot en met 17 augustus op het veld achter De Westhof.


Stap
Omdat de kinderen tijdens de kindervakantieweken plezier maken met elkaar en elkaar beter leren kennen, vinden het CJG en de organisaties van de kindervakantieweken het belangrijk dat ook jongens en meiden voor wie dit niet zo vanzelfsprekend is de weken kunnen bezoeken.

'Vindt kind of ouder

het spannend?'

“De vele vrijwilligers van de kindervakantieweek doen elk jaar hun best om alle deelnemende kinderen een geweldige week te bezorgen.” Als er jongens en meisjes zijn die wel zouden willen deelnemen aan de kindervakantieweek, maar dit toch niet doen, dan komen de CJG-medewerkers graag te weten hoe zij kunnen helpen. ‘Misschien vindt een kind het spannend om mee te doen aan de kindervakantieweek of vinden ouders het lastig om hun kind hiernaartoe te laten gaan’, legde CJG-coördinator Jan de Vlieger uit bij de proef. ‘Wij horen dan graag wat we kunnen doen, zodat een kind wel deelneemt.' Dat hoeven geen grote dingen te zijn. 'Vrijwilligers kunnen een kind bijvoorbeeld extra begeleiden. Of als ouders gerustgesteld zijn als ze mogen komen kijken bij de vakantieweek, dan regelen we dat.’
Om ook extra aandacht aan kinderen te kunnen geven, krijgen de vrijwilligers bijscholing, aldus De Vlieger. ‘De kindervakantieweken worden al lang georganiseerd en de vrijwilligers zetten zich enthousiast in en hebben veel ervaring. Het is zonde om die kracht niet te benutten.’ Al durven een handjevol kinderen en hun ouders de stap te zetten om de week te bezoeken, dan is dat al positief, vindt De Vlieger. ‘Staan ze later weer voor een spannend moment, dan kunnen ze hieraan terugdenken.’

Meer informatie
Meer informatie is beschikbaar bij het CJG Kapelle/Reimerswaal via tel. 0113-244323 of mail:
cjg@reimerswaal.nl of
cjg@kapelle.nl. [l]