Alie en Gerhard Petersen zijn 65 jaar getrouwd. FOTO KIM SINKE
Alie en Gerhard Petersen zijn 65 jaar getrouwd. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

Gerhard en Alie Petersen 65 jaar getrouwd

HANSWEERT - Voor echtpaar Petersen-Goedegebure uit Hansweert was zondag een bijzondere dag. Het stel ging die dag met familie en vrienden uit eten in het restaurant van hun dochter in Yerseke om hun 65-jarig huwelijk te vieren. Het paar is trots dat ze dit jubileum mag meemaken.

DOOR KIM SINKE


Hun relatie begon in Den Haag, de geboortestad van Alie Goedegebure (87). Schipper Gerhard Petersen (88) lag met het schip waarop hij werkte aan de kade vlakbij het ouderlijk huis van Alie. Iedere morgen en avond kwam Alie langs het schip op weg naar haar werk en zo hebben de twee elkaar leren kennen. Toen ze verkering hadden was het best lastig om contact te hebben. Gerhard belde soms naar het bedrijf tegenover de ouders van Alie, waarna iemand haar thuis ging halen, zodat ze haar vriend even kon spreken. "Ik was soms al tien gulden kwijt voordat ze aan de telefoon kwam", grapt de schipper.
Het stel is getrouwd in Den Haag. "Het was die dag ontzettend warm. We hadden een zaaltje gehuurd en het bier en de limonade waren niet aan te slepen. We hadden ook sterke drank, maar dat wilde men niet hebben, omdat het te heet was", weet Alie nog.

Varen

De eerste jaren van hun huwelijk vaarde Alie mee met Gerhard. Het paar kreeg zes kinderen en was in die tijd tevreden met de kleinste dingen. Er moesten zes kindermondjes gevuld worden en ondanks dat er maar twee slaapkamers waren, hebben ze het als een gezellige tijd ervaren. Toen hun jongste kind ook naar school ging vond Alie het tijd om aan wal te gaan. Ze kochten het huis van de ouders van Gerhard in Hansweert en settelde zich op het vaste land. Gerhard bleef varen en Alie zorgde voor de kinderen. Ook had ze plezier in kleding naaien, breien en kaarten maken.

Vakanties
Na vijfenveertig jaar stopte de man des huizes met varen en ging in de haven van Vlissingen werken, zodat er meer regelmaat in hun leven kwam. Toen de kinderen groter waren ging het stel regelmatig met vrienden op vakantie naar onder andere, Spanje, Tsjechiƫ en Italiƫ. "Tijdens vakanties vond ik alles goed, zolang we maar in de buurt van water waren" vertelt Gerhard.

'Trotse opa
en oma'


Het water blijft trekken voor de schipper die vaak te vinden is bij de sluis in Hansweert. "Als hij maar schepen ziet, dan is het goed", zegt Alie. Hun kinderen wonen in de buurt, wat het stel fijn vindt en ze zijn de trotse opa en oma van elf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. Zondag was het druk in het restaurant, want het echtpaar vierde het huwelijksfeest met zo'n vijftig personen. [l]