Vuilnisman Koos en de kinderen zijn blij met de prijs. FOTO PETER URBANUS
Vuilnisman Koos en de kinderen zijn blij met de prijs. FOTO PETER URBANUS Foto: Picasa

Samuel wint landelijke milieuprijs

KAPELLE - Basisschool Samuel uit Kapelle heeft de Milieuprijs 2018 van Stichting Vang gewonnen. Groep 7 maakte het meest creatieve en inspirerende werkboek voor afvalscheiding van heel Nederland. Woensdag kregen de kinderen de beker overhandigd.

DOOR PETER URBANUS

Het leerboek maken was een opdracht van de Stichting Van Afval Naar Grondstof (Vang). Deze organisatie staat schoolbesturen bij om een afvalvrije school te realiseren. Daarnaast verzorgt Vang educatie om zwerfafval te voorkomen en informeert over afvalrecycling.

Trots
Het was moeilijk voor de jury om de ingezonden werkboeken te beoordelen, want de creativiteit was groot. De leerlingen moesten tekeningen maken en tips geven om afvalscheiding te promoten. ‘Vuilnisman Koos’ van de stichting bezocht vele Zeeuwse basisscholen om de leerlingen op weg te helpen. Uit het werkboek van Samuel blijkt volgens de jury dat de kinderen de boodschap goed begrepen hebben. Schooldirecteur Martin Niewenhuijse is ontzettend trots op zijn leerlingen en collega’s.


Wisselbokaal
De kinderen maakten het leerboek samen met hun juf Gertrude van der Linden. Vuilnisman Koos mocht woensdagochtend de zilverkleurige wisselbokaal uitreiken. Hij verzorgt gastlessen in heel het land. Zeeland, en met name Kapelle, springt eruit wat betreft afvalscheiding en bewustzijn. In de Randstad ligt het volgens hem vaak moeilijker.

Grondstof

Koos maakte duidelijk dat afval als grondstof moet worden gezien. Afval scheiden maakt hergebruik makkelijker. Samantha en Noëlle hebben vuilnisman Koos in het werkboek nog even in het zonnetje gezet in hun ‘ode aan de vuilnisman’: ‘Koos de vuilnisman is de beste man, hij verdient zijn loon, want hij maakt alles schoon’.

In de klas staat inmiddels een handige box met lades voor verschillende soorten afval. D66-raadslid en hoteleigenaar Marc van Opstal uit Wemeldinge was ook aanwezig bij de prijsuitreiking en toonde zich geïnteresseerd in dit eenvoudige systeem. Daarnaast gaan de kinderen over op plastic drinkbekers, om het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen te gaan.

Leerling Annelinde vertelde dat ze op een dag eenvoudigweg tegen haar vader zei: ‘Pap, we gaan afval scheiden’. Het laat zien dat kinderen ook belangrijk zijn om ouders, familie en vrienden bewust te maken van de afvalproblematiek.
Rob Kleinegris uit Soest, een van de oprichters van Stichting Vang, was ook naar Kapelle gekomen. “Het gaat erom dat wij met zijn allen moeder aarde gezond houden. Dat kan al heel klein, door het opruimen van zwerfafval in je eigen omgeving.” [l]