De dorpsraad van Schore met de dorpsvisie. FOTO PETER URBANUS
De dorpsraad van Schore met de dorpsvisie. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Volop ideeën voor dorpshuis Schore

SCHORE – Het dorpshuis van Schore kan nieuw leven worden ingeblazen, met een nieuwe beheerder en een grondige verbouwing. Dat is een van de conclusies in de dorpsvisie voor Schore die vorige week is gepresenteerd aan de dorpsbewoners.

DOOR PETER URBANUS

De wensen voor het dorpshuis zijn een gemoderniseerde keuken, een rouwkamer, ruimte voor beurzen en op toeristen gerichte voorzieningen.


Huiskamer
Vorige week maandagavond presenteerden de dorpsraad van Schore en een speciale vrijwilligerscommissie hun plannen voor de toekomst van Schore en het dorpshuis. Eerst presenteerde de dorpsraad haar ideeën voor een vitaal en aantrekkelijk Schore. Oud-gedeputeerde Marten Wiersma opende de goed bezochte bijeenkomst. Daniël Visser, Leon Jansen en Franciella Chamuleau bogen zich namens respectievelijk dorpsvereniging Schore, de Schoorse Herfstmarkt en Schoremories over een plan voor het dorpshuis, dat volgens vele inwoners niet optimaal draait. De gemeente Kapelle laat het uitbaten door Optisport, maar dit is geen blijvende situatie, vertelde beleidsmedewerker Peter Vogel van de gemeente Kapelle. De nadruk bij een nieuwe inrichting voor het dorpshuis ligt op brede inzetbaarheid van het gebouw en energiebesparing, menen Chamuleau, Jansen en Visser. Het moet een huiskamer voor Schore worden.

Energiezuinig

De kleine zaal kan de ‘huiskamer’ worden, met meubels en een bar. De grote zaal, nu nauwelijks in gebruik, biedt ook veel mogelijkheden. De huidige keuken is volgens de vrijwilligerscommissie te klein en verouderd.

Verder zou er een rouwkamer kunnen worden ingericht, want zo’n voorziening bestaat niet meer in Schore en Hansweert. Ook de huisarts zou er spreekuur kunnen houden. Ruimte bieden aan yogalessen of bruiloften moet ook mogelijk zijn, terwijl een terrasje toeristen kan lokken.

Belangrijk is dat het dorpshuis energiezuinig wordt met zonnepanelen en een warmtepomp. De vloer moet worden vernieuwd met isolatie en vloerverwarming.

Voor hun plan oriënteerden Visser, Jansen en Chamuleau zich elders op Zuid-Beveland en kregen hulp van beleidsmedewerker Vogel. Er moet een commerciële beheerder komen die er echt iets moois van wil maken. Volgens de vrijwilligerscommissie hebben zich al verschillende kandidaten gemeld. Een goede uitbater is de belangrijkste voorwaarde voor een geslaagde vernieuwing van het dorpshuis, aldus de commissie. Een aanwezige van de bijeenkomst riep de dorpelingen op straks ook echt gebruik te maken van het dorpshuis. De renovatiekosten zijn begroot op 250.000 euro, aldus Chamuleau.

Wiersma adviseerde om beurzen naar Schore te halen, bijvoorbeeld over vogels of modeltreintjes. “Dan komen wij van ’s-Heer Hendrikskinderen straks wel in Schore kijken”, grapte hij. [l]