Afbeelding
Foto:

Zeeland wil bij-vriendelijkste
provincie van Nederland worden

KAPELLE/KRUININGEN - Omdat het slecht gaat met de bijenstand hebben verschillende partijen de Zeeuwse bijenstrategie ondertekend. Hiermee wil Zeeland de bij-vriendelijkste provincie van Nederland worden.

Wereldwijd wordt het voortbestaan van zowel de wilde bij als honingbij bedreigd. Dat heeft allerlei redenen, aldus de provincie Zeeland vrijdag in een persbericht. 'Sommige zijn groot, zoals de klimaatopwarming en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Andere zijn kleiner, zoals het verdwijnen van bloemensoorten door ondeskundig maaiwerk in bermen.' Tuinbezitters worden opgeroepen hun tuinen niet vol te leggen met tegels, maar ook voor groen en bloemen te kiezen.

Bijen zijn bijvoorbeeld belangrijk voor de Zeeuwse groente- en fruittelers. Daarom ondertekenden onder meer Landschapsbeheer Zeeland, Natuurmonumenten en de provincie de bijenstrategie. Daar moeten nog meer partijen bijkomen. Poldernatuur Zeeland zaait akkerranden in met een zaadmengsel dat beter is voor bijen, de Bijenhoudersvereniging geeft meer voorlichting op scholen en de ZLTO richt boerenerven bijvriendelijker in. De provincie steunt projecten (financieel) en gaat voor ecologisch bermbeheer langs provinciale wegen. In 2030 willen we een stabiele of liefst positieve populatietrend hebben voor alle soorten bijen.' [l]