De Strafgevangenis in Goes omstreeks 1880. FOTO C.W. BAUER
De Strafgevangenis in Goes omstreeks 1880. FOTO C.W. BAUER Foto:

Wie weet er meer over stadsgevangenis?

KRUININGEN - Heemkundige Kring De Bevelanden en het Gemeentearchief Goes plaatsen iedere twee weken een foto uit het verleden op de Bevelanden. De vraag is simpel: Wie weet er meer over te vertellen?

De foto deze week is van omstreeks 1880 en toont de Strafgevangenis in Goes. De foto is gemaakt door de Duitse fotograaf Carl Wilhelm Bauer (1845-1911) die zich in 1865 in Goes vestigde. Bauer was in verschillende plaatsen in Zeeland actief als fotograaf. Wie meer kan vertellen over de foto kan mailen naar info@hkdebevelanden.nl of post sturen naar: Postbus 2159, 4460 MD Goes. Meer informatie staat op de Facebook-pagina van de Heemkundige Kring. Ook daar zijn reacties welkom. Reacties op deze foto komen over twee weken in deze rubriek. Onder de inzenders wordt een waardebon en een exemplaar van historisch tijdschrift De Spuije verloot. De vorige winnaar is J.H. Dijkema uit Wemeldinge.

Vorige foto

De laatst gepubliceerde foto was van S.R. Elzinga (1858-1912) en toonde de haven van Goes. De kring en het archief hoopten op informatie over de werkzaamheden in de haven en over de fotograaf. J.H. Dijkema uit Wemeldinge stuurde een mooie foto van de haven in de strenge winter van 1928/1929, binnenkort op Facebook te zien. Op de foto staat een Friese tjalk. “Het schip, genaamd 'Friesland', had als thuishaven Terhorne in Friesland", aldus Dijkema. "Schipper en eigenaar was mijn opa, J. Dijkema. Mijn vader was knecht. Er werd in die tijd niet gevaren tussen december en januari/februari. Het schip had geen motor en voer op de zeilen. Zij vervoerden meestal turf van Drenthe naar Zeeland. Het was eigen handel. Later werd opa kolenboer in Goes.”
Janny de Kunder en Kees Griep verwezen naar de website van Gemeentearchief Goes, die veel informatie geeft over fotograaf Elzinga.[l]