Miep Spruit met haar lintje. FOTO CHRIS MAAS/GEMEENTE BORSELE
Miep Spruit met haar lintje. FOTO CHRIS MAAS/GEMEENTE BORSELE Foto: Chris Maas, gemeente Borsele

'Je rolt er gewoon in met vrijwilligerswerk'

Koninklijke onderscheiding voor Miep Spruit uit Nisse

'Je rolt er gewoon in'

NISSE - Miep Spruit-de Muijnck uit Nisse is donderdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Deze onderscheiding is een erkenning voor haar vele vrijwilligerswerk in haar woonplaats. Ze is al tientallen jaren actief in tal van verenigingen, zoals voor de rommelmarkt in haar dorp. Daarnaast was ze zeven jaar penningmeester en secretaris bij de serviceclub Inner Wheel Goes–Reimerswaal.

DOOR PETER URBANUS

Miep Spruit kreeg donderdagmiddag de versierselen van de koninklijke onderscheiding opgespeld door loco-burgemeester Kees Weststrate van de gemeente Borsele. Ze was blij verrast met het lintje.

Onderwijzeres
Spruit is in 1946 geboren in Borssele en woont nu al ruim veertig jaar in Nisse. Korte tijd woonden zij en haar echtgenoot Adri Spruit in Zuid-Holland en Gelderland, maar ze wilden graag terug naar Zuid-Beveland. Het werd Nisse, waar Spruit onderwijzeres is geweest op wat nu basisschool de Meidoorn is.
De familie Spruit is niet onbekend in de Zak. Adri Spruit is van huis uit ingenieur, werkte bij de voormalige Heidemij en was later directeur bij busmaatschappij AMZ. Zijn broer Rinus Spruit schreef verschillende werken over het leven van zijn ouders en voorouders op Zuid-Beveland.

Kleine gemeenschap
Vanaf de eerste dag dat ze in Nisse woonde, zette Miep Spruit zich in voor haar dorp. 'Een prachtig voorbeeld daarvan is de totstandkoming van de jaarlijkse rommelmarkt', laat de gemeente Borsele weten. Dat is inmiddels dertig jaar geleden. Nisse telt zo’n 670 inwoners en je kent elkaar snel in het Borselse dorp, vindt Spruit. “Het is hier zo’n kleine gemeenschap. Voor je het weet, zit je ergens in het bestuur", verklaart ze hoe het vrijwilligerswerk op haar pad kwam. "Je rolt er gewoon in. Vaak zat ik in meerdere verenigingen tegelijk.” Spruit deed vooral het secretariële werk, vertelt ze en daarin ging best veel tijd zitten. “Het water liep me dan ook wel eens over de schoenen”, bekent ze.
Elf jaar lang was ze betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse schaapscheerdersfeest in haar dorp. Helaas ging het oorspronkelijke evenement enkele jaren later aan interne strubbelingen ten onder. Verder zat Spruit acht jaar lang in de kerkenraad van de Hervormde Kerk van Nisse, onder meer als ouderling-kerkrentmeester. Ook was ze zeven jaar secretaris van de dorpsraad van Nisse.

Rommelmarkt
De laatste jaren beperkte het vrijwilligerswerk van Miep Spruit zich tot de jaarlijkse rommelmarkt ten bate van het onderhoud aan de kerk van Nisse. Hiervoor heeft ze zich dertig jaar lang ingezet en ze was ook betrokken bij de oprichting van deze markt. Spruit stuurde uiteindelijk wel honderdveertig vrijwilligers aan. Na de rommelmarkt van 7 juli is ze ook daarmee gestopt. Bij de afsluitende barbecue die donderdag plaatsvond is ze verrast met de koninklijke onderscheiding. In de Mariakerk in Nisse is ze benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Bijzonder
“Voor de rommelmarkt waren we elk jaar wekenlang avond aan avond in touw om alles te sorteren”, vertelt ze. Dat zo’n grote groep mensen zich belangeloos wil inzetten voor een goed doel en leuk evenement, vindt Spruit toch wel bijzonder. Daarbij wordt de markt altijd druk bezocht, door mensen uit de verre omgeving. Het was het laatste wat ze nog deed, na al die jaren vrijwilligerswerk. Nu wil ze eens rustig aan doen. [l]