Yerseke by Night is genieten aan de Oosterschelde bij de ondergaande zon. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND/BEN BIONDINA
Yerseke by Night is genieten aan de Oosterschelde bij de ondergaande zon. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND/BEN BIONDINA Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

Eerste Yerseke by Night komt eraan

YERSEKE - Voorafgaand aan de Mosseldag in Yerseke vindt vrijdag 17 augustus voor het eerst Yerseke by Night plaats. Waar het dorp de volgende dag overspoeld wordt door bezoekers uit alle windstreken, is het nieuwe gratis toegankelijke evenement er vooral voor de Yersekenaren zelf en mensen uit de omgeving.

DOOR BRITTA JANSSEN

De organisatie achter de jaarlijkse Mosseldag - Stichting Promotie Yerseke (SPY) en Stichting Mosseldag Yerseke (SMY) - kwamen vorig jaar op het idee voor Yerseke by Night, na een evaluatie van de Mosseldag met de Yersekenaren en de bij het evenement betrokken ondernemers en organisaties.

'Genieten bij
ondergaande zon'

‘Met het programma op de vrijdag willen we vooral mensen uit Yerseke zelf en de omgeving laten genieten', vertelde Rinus van Stee van SMY eerder al. Veel mensen uit het dorp zijn betrokken bij de organisatie van de Mosseldag en die dag volop in touw. Onder meer voor hen is er nu Yerseke by Night.

Programma
Vrijdag 17 augustus kan jong en oud vanaf 18.00 uur genieten van allerlei activiteiten bij de Koningin Julianahaven in Yerseke. De organisatie noemt Yerseke by Night een culinaire en nautische avond waarbij de zee zien, proeven en beleven centraal staat. Te midden van de vissersschepen en met een prachtig uitzicht op de Oosterschelde kunnen bezoekers bijvoorbeeld allerlei vers bereide zilte zaligheden uit de zee proeven.

'Amusement
en educatie'

Er zijn kookdemo’s met bijvoorbeeld zeewier en optredens van een scheepskoor en steelband. Wie benieuwd is naar nieuwe ontwikkelingen in de visserij en de innovatieve projecten kan hierover ook meer te weten komen. Bij de kotter YE 7 wordt van alles verteld over de oester- en mosselkweek. Vissers tonen wat zij met hun netten en verschillende vangstmethodes boven halen aan vis en schaal- en schelpdieren.
Tegen betaling kunnen bezoekers aan boord stappen van een luxe schip voor een bijzondere tapasavond. 'Een mini-cruise bij de ondergaande zon', aldus de organisatie.

Schepen
De bezoekers van Yerseke by Night kunnen uiteraard ook allerlei soorten schepen van dichtbij bekijken. Zo is er de kans om met een snel motorjacht de wijdsheid van de Oosterschelde aan den lijve te ondervinden. Ook zeiltochten staan op het programma. Historisch varend erfgoed is ook present in de vissershaven. Stichting Behoud Hoogaars neemt bezoekers mee naar vervlogen tijden met zeilen, pek, touw en teer.
De Oosterschelde is een nationaal park en de bijzondere natuurwaarden van de rivier komen ook aan bod bij Yerseke by Night. Zo wil de organisatie een programma met amusement en educatie voor het hele gezin bieden. De beide stichtingen kijken met spanning uit naar de eerste editie van Yerseke by Night. Ze hopen dat de vrijdagavond een vast onderdeel van de Mosseldag wordt. 'We gaan voor een mooi evenement waarbij je als bezoeker in een unieke setting kunt proeven en beleven', aldus René van de Guchte van SPY.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op
www.proefyerseke.nl/YBN. [l]