De eerste mosselen zijn geserveerd op een zandplaat in de Oosterschelde. FOTO NEDERLANDS MOSSELBUREAU
De eerste mosselen zijn geserveerd op een zandplaat in de Oosterschelde. FOTO NEDERLANDS MOSSELBUREAU Foto: Nederlands Mosselbureau

Nieuw mosselseizoen is het wachten waard

YERSEKE - Het Zeeuwse mosselseizoen is woensdag officieel begonnen. Dat is later dan anders, maar de mosselen zijn van goede kwaliteit, meldt het Nederlands Mosselbureau.

DOOR BRITTA JANSSEN

Bij de feestelijke seizoensopening woensdag haalde de onderzeeboot Drebbel bij Yerseke de nieuwe oogst mosselen boven water in de Oosterschelde. Hiermee begon het nieuwe seizoen enkele weken later dan gebruikelijk. De afgelopen tijd zijn er voornamelijk mosselen uit de Duitse Waddenzee en Ierse en Engelse baaien geserveerd, aldus het mosselbureau. Vanaf nu zijn de Zeeuwse mosselen volop verkrijgbaar.

Verlaat
Waarom het seizoen verlaat is, is volgens voorman Laddy Risseeuw van de Zeeuwse mosselkwekers moeilijk te zeggen. ‘Mosselen zijn een natuurproduct. De ene keer word je al vroeg in het seizoen verrast met een mossel van uitzonderlijke kwaliteit, zoals twee jaar geleden, en nu is dat later. Komt het door de langere winter? Niemand die het weet.’

Goedgevuld

Op de bodem van de Oosterschelde – op een bij laagwater droogvallende zandplaat bij de onderwaterpakhuizen voor mosselen – proefden zo’n honderd mosselliefhebbers woensdag de nieuwe oogst. ‘Het Zeeuwse mosselseizoen start met jonge, goedgevulde mosselen’, aldus Nico van Zantvoort van de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke. Bij de opening waren mosselliefhebbers uit binnen- en buitenland aanwezig. Onder meer gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland mocht proeven. ‘Mooie kwaliteit’, zei hij op Twitter van de nieuwe oogst.

'Dynamiek natuur
beïnvloedt kweek'

Zeeuwse mosselkokers bereidden op de zandplaat 'mosselen natuur'. De Belgische chef Peter Vlyminck verraste met fingerfood-gerechten, zoals een Japanse mosselgerechtje met panko en miso, een Zuid-Amerikaanse mossel ceviche en een Catalaanse mossel met chorizo.

Verplaatsen
Vanuit de onderzeeër was te zien hoe de mosselen op onderwaterakkers op de bodem van de Oosterschelde leven. Over de herkomstgebieden van de Nederlandse mossel was goed nieuws te melden. Het afgelopen jaar hebben onder meer de mosselsector, het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, Rijkswaterstaat en garnalenvissers samengewerkt aan een optimalisatieplan voor de kweek van de Zeeuwse mossel in de Waddenzee en Oosterschelde, laat het mosselbureau weten. ‘De mossel is een natuurproduct. De dynamiek van de natuur, zoals verzanding en veranderende stroming, beïnvloedt de kweek. Verschillende gebieden zijn niet meer bruikbaar. Voor het eerst in bijna 25 jaar worden de bakens daarom letterlijk verzet.’ De onderwaterakkers schuiven op en meerdere hectares worden teruggegeven aan de natuur, aldus het Mosselbureau.

Vernieuwing
‘De vernieuwing van de kweekpercelen is naar verwachting goed voor zowel de natuur als de productie en kwaliteit van Zeeuwse mosselen’, laat Addy Risseeuw namens de Producentenorganisatie Mosselcultuur weten. De Nederlandse productiegebieden voor de Zeeuwse mossel liggen voor zestig procent in de Waddenzee en voor veertig procent in de Oosterschelde.
Een mossel is na ongeveer twee jaar consumptierijp. De 88 mosselkwekers brengen ze dan naar de Nederlandse Mosselveiling in Yerseke. Hierna spoelt het zand van de mosselen op de verwaterpercelen (natte pakhuizen) in de Oosterschelde. Dan gaan ze naar een van de Zeeuwse mosselbedrijven, waar de mosselen verder worden verwerkt en verpakt. 65 procent van de mosselen gaan naar België. Frankrijk en Duitsland staan op plaats twee en drie in de top drie van afzetgebieden. In Nederland groeit de consumptie van mosselen volgens het mosselbureau. Rond september worden hier de meeste mosselen gegeten. [l]