Een aantal van de kinderen die vorige week hutten hebben gebouwd tijdens Rommeldam. FOTO KIM SINKE
Een aantal van de kinderen die vorige week hutten hebben gebouwd tijdens Rommeldam. FOTO KIM SINKE Foto: Kim SInke

Je komt moeilijk af van het Rommeldam-virus

KAPELLE- Ongeveer 300 kinderen hebben vorige week de soms tropische temperaturen getrotseerd tijdens de kindervakantieweek Rommeldam. Zij lieten zich niet afschrikken door de hitte en gingen op het terrein van de scouting ijverig met hamers en spijkers aan de slag.

DOOR KIM SINKE

Voor de meeste kinderen bleek Rommeldam een evenement waar ze ieder jaar naar uitkijken en later met veel plezier aan terugdenken, al generaties lang.
Dit jaar vond de kindervakantieweek plaats van maandag tot en met vrijdag, zoals altijd op het scoutingterrein van Kapelle, achter het zwembad.
De eerste twee dagen was het ontzettend warm op het terrein, maar de jeugd had er weinig last van. “We hebben de kinderen veel laten drinken, spelletjes met water gedaan, we zijn het bos ingegaan om wat verkoeling te zoeken en natuurlijk hebben we extra ijsjes en parasols uitgedeeld”, vertelde Eveline de Klerk. Zij was voor de 20e keer aanwezig als leidinggevende op Rommeldam.

Titanic

De kindervakantieweek heeft elk jaar een thema. Dit keer was dat ‘In vijf dagen de wereld rond’. Het thema zag je terug in de hutten die werden gebouwd. Een groep kinderen had zelfs de Titanic, compleet met een gevaarlijke ijsschots, nagemaakt.
De 11-jarige Lyonne Ganzeman gaat na de vakantie naar de middelbare school en deed voor de laatste keer mee. “Ik doe al vanaf groep drie mee en vind het altijd heel leuk en gezellig. Het leukste vind ik het bouwen van de hutten en ze verven. Volgend jaar ga ik in de leiding. Ik geef ook turnles, dus ik weet al een beetje hoe ik met jonge kinderen om moet gaan.”
Op dezelfde manier zijn veel leidinggevenden begonnen. Volgens veel betrokkenen is Rommeldam een soort virus waarmee je besmet raakt, waar je maar heel moeilijk vanaf komt en waar je een heel jaar naartoe leeft.

Bazaar
De 9-jarige Brechtje Crajé deed vorige week voor het eerst mee in de B-groep. “Het is heel leuk. Dit is de eerste keer dat ik een hut mag bouwen, maar ik heb al eerder meegedaan in de A-groep. Dan mag dat nog niet. De hut verven vind ik het leukste. Ik heb ook heel veel zin in de bazaar.” Ieder jaar mogen ouders, opa's en oma's, vrienden en familie op donderdagavond naar de hutten komen kijken. De kinderen lieten trots zien wat ze hadden gedaan en wat hen, in sommige gevallen, bloed, zweet en tranen had gekost.[l]

Naast Rommeldam zijn er meer kindervakantieweken in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal. Zo is er deze week een in Oostdijk, op het veld aan de Rabeelshoek. De stichting Kindervakantieweek Kruiningen organiseert er deze week een op Sportpark Kruse Mat en ook in Krabbendijke is het feest, op het veld achter de Westhof. Verder is er in Yerseke een Vakantiebijbelweek op het terrein van de scouting.