Burgemeester Huub Hieltjes in actie tegen het zwerfvuil in Wemeldinge. FOTO JESSICA ROVERS
Burgemeester Huub Hieltjes in actie tegen het zwerfvuil in Wemeldinge. FOTO JESSICA ROVERS Foto: Jessica Rovers

Burgemeester Hieltjes geeft het goede voorbeeld

WEMELDINGE – Samen met medewerkers van het schoonmaakbedrijf van De Betho heeft burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Kapelle vorige week zijn handen uit de mouwen gestoken om een extra schoonmaakactie te houden in Wemeldinge.

DOOR JESSICA ROVERS

Mede door de komst van toeristen heeft het dorp in de zomermaanden meer last van zwerfafval dan in de rest van het jaar. Met name op het Dorpsplein en op en rondom de strandjes leidt dit tot overlast.

Voor hij begint legt burgemeester Huub Hieltjes uit dat de extra schoonmaakactie plaatsvindt naar aanleiding van klachten van inwoners. Met de actie wil hij mensen bewust maken en oproepen zelf zorg te dragen voor hun afval. “Het gaat vooral om plastic, papier en glas. Mensen laten dat achter bij de strandjes. Als er 's avonds bierflesjes worden achtergelaten zorgt dat niet alleen voor rommel, maar de volgende dag bovendien voor een gevaarlijke situatie, omdat bezoekers in de glasscherven kunnen stappen.”

Prullenbakken

Om de overlast van zwerfvuil tegen te gaan heeft de gemeente Kapelle een aantal extra maatregelen genomen. “Er zijn extra prullenbakken neergezet en ook worden ze vaker geleegd. Bij de strandopgangen zijn grotere bakken geplaatst. Samen met het plaatsen van fietsbeugels en bankjes langs de fietspaden, past dit in het toeristische beleid om de stranden in onze gemeente toegankelijker te maken voor inwoners en toeristen. Een schoon en veilig Wemeldinge is ons doel.”

'We willen mensen aanspreken op hun gedrag'

Ook wordt er meer toezicht gehouden in en rond het dorp. Sinds vorige maand is er in de gemeente een extra buitengewoon opsporingsambtenaar actief. “Er wordt ook gecontroleerd op bijvoorbeeld jeugd- of lawaaioverlast”, vertelt Hieltjes. “Het gaat hierbij niet zozeer om het uitschrijven van boetes, maar om mensen die overlast veroorzaken aan te spreken op hun gedrag.”

Waardevol

Volgens Hieltjes zijn vooral de strandjes kwetsbaar. Deze zijn onderdeel zijn van het waardevolle Nationaal Park Oosterschelde. “We moeten dit gebied met elkaar beschermen. Bezoekers van het strand laten naast hun handdoek vaak afval achter. Dit komt vervolgens in de Oosterschelde terecht en de flora en fauna heeft hier last van. Als gemeente proberen we daaraan wat te doen, maar het begint er bij dat mensen zich bewust worden van het feit dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun afval. Als zij hun afval mee terugnemen, hoeft de gemeente geen extra mensen in te zetten", zegt de burgervader.

Leefbaarheid

Zelf geeft hij graag het goede voorbeeld. "Ik hoop dat we samen kunnen bijdragen aan de leefbaarheid van het dorp en het natuurbehoud van de Oosterschelde. Het begint bij het gedrag van inwoners en toeristen. Zij moeten ervoor blijven zorgen dat het fijn en prettig wonen en recreëren is in Wemeldinge.”

Reimerswaal

Ook de gemeente Reimerswaal roept iedereen op de stranden schoon te houden. Medewerkers van de buitendienst legen de afvalbakken elke dag en ruimen het zwerfvuil op, maar toch ligt er soms nog rommel op en rond het zand.

Daarom vraagt de gemeente of alle strandgasten hun rommel zelf opruimen. "En laat iemand zijn afval achter, spreek hem of haar hier dan gerust op aan", zegt ze. Zwerfafval melden kan via de website www.fixi.nl of de app van Fixi. De gemeente komt dan zo snel mogelijk in actie.[l]