Er is van alles te doen tijdens de Oosterscheldeweek. Je kunt onder meer op zoek naar groot zeegras. ARCHIEFFOTO
Er is van alles te doen tijdens de Oosterscheldeweek. Je kunt onder meer op zoek naar groot zeegras. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

Tweede lustrum voor Oosterscheldeweek

KAPELLE - Een snorkelexpeditie, kajaktochten en een zoektocht naar het zeldzame groot zeegras. Er is tussen zaterdag 8 tot en zaterdag 15 september weer van alles te doen tijdens de Oosterscheldeweek. Het is de tiende editie.

DOOR EUGÈNE DE KOK

De week is tien jaar geleden in het leven geroepen om zowel Zeeuwen als toeristen te wijzen op de pracht en praal van het nationaal park. De organiserende stichting Nationaal Park Oosterschelde doet dat met leuke en leerzame activiteiten voor zowel jong als oud. Het evenement is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een publiekstrekker van formaat. “75 procent van onze bezoekers zijn Zeeuwen. Toen we begonnen wilden we de Oosterschelde meer aan hen laten zien. Dat lukt goed. Zeeuwen hebben nog meer gevoel gekregen bij het park”, zei coördinator Wilco Jacobusse van Nationaal Park Oosterschelde vorig jaar.

Sleepvissen

Elk jaar is één van de Oosterscheldegemeenten gastheer. Dit keer is dat Schouwen-Duiveland. Zaterdag 8 september gaat de week van start bij camping De Vierbannen in Ouwerkerk. In de dagen daarna is er in alle gemeenten die aan de zeearm liggen veel te doen. In totaal vinden er meer dan 50 activiteiten plaats. Zo kun je zondag 9 september een sleepvistour maken vanuit Yerseke, is er woensdag 12 september een Zeeuwse Zilte Zaligheden-excursie in Wemeldinge en krijgen belangstellenden op donderdag 13 september een gratis rondleiding over de oesterputten in Yerseke.

Ook kunnen mensen mee op zoektochten naar watervogels en het zeldzame groot zeegras. Aangezien de Oosterschelde culinair ook veel heeft te bieden zijn er ook veel activiteiten op dat gebied. Dit jaar is er bijvoorbeeld een Wild Wier Safari en liefhebbers kunnen oesters proeven. Het programma is te vinden op www.np-oosterschelde.nl.[l]