Het brandweerkorps in Kruiningen bestaat 75 jaar en viert dat op grootse wijze. FOTO BRANDWEER KRUININGEN
Het brandweerkorps in Kruiningen bestaat 75 jaar en viert dat op grootse wijze. FOTO BRANDWEER KRUININGEN Foto: Brandweer Kruiningen

Brandweer Kruiningen viert zijn verjaardag

KRUININGEN - Het brandweerkorps in Kruiningen bestaat 75 jaar. De korpsleden vieren dit volgende week zaterdag (1 september) met een jubileumprogramma. Burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal en directeur Edith van der Reijden van Veiligheidsregio Zeeland openen de zogenaamde veiligheid- en wervingsdag ‘s ochtends op spectaculaire wijze.

DOOR KIM SINKE

In het kader van het jubileum pakt de brandweer groots uit. Uit verschillende delen van het land komen oude brandweerauto's naar Kruiningen. Ze worden deze dag als pendelbussen ingezet. Bezoekers van de braderie, die op dezelfde dag plaatsvindt, kunnen een rondje in een brandweerauto rijden om vervolgens naar de kazerne te worden gebracht. Zo worden de jubileumviering en de jaarmarkt verbonden.

Verder ziet het publiek de brandweer, politie en ambulance in werking. Er zijn demonstraties met betrekking tot hulpverlening, maar er zijn ook politiehonden, meerdere ambulances, een zogenaamde crashtender van het vliegveld in Woensdrecht en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en de kustwacht te bezichtigen.

'Mobiele rampenstad op twintig vierkante meter'

Op het terrein naast de kazerne vinden grotere oefeningen plaats en kan het publiek bijvoorbeeld zien hoe iemand na een ongeluk uit een auto wordt geknipt.

Ladderwagen
Wie het allemaal van bovenaf wil bekijken mag de ladderwagen of hoogwerker op. Aan de kinderen is gedacht. Er staat een springkussen voor de allerkleinsten en leden van de jeugdbrandweer in Goes helpen met spelletjes. Ook komt Incidentencity naar Kruiningen. Het is een zogenaamde kijk-, zoek- en verwonderactiviteit die is opgebouwd uit meer dan 100.000 Lego-steentjes. Het is een mobiele mini-rampenstad op ongeveer twintig vierkante meter.
Vijftien jaar geleden werd voor het laatst een jubileum gevierd.

Kopie
Enkele brandweerlieden weten zich dat nog te herinneren. “Bij het 60-jarig jubileum was ik er ook bij. Ook toen was het spectaculair.”, vertelt ploegleider Floris Boogert. “Het was gezellig en er was van alles te zien en beleven. Dit jaar doen we het iets anders, maar proberen we toch een soort kopie van toen te maken.”
De brandweerlieden zijn vorig al begonnen met de voorbereidingen. “Als het weer een beetje meewerkt wordt het een geweldige dag.”

Trainen
De vrijwillige brandweerlieden van het Kruiningse korps staan dag en nacht klaar. Ze trainen elke week. Op 1 september hopen ze in contact te komen met nieuwe vrijwilligers.
Nu al meer weten? Kijk op www.brandweerkruiningen.nl.

Opening
De opening van ‘de meest spectaculaire dag van het jaar in Kruiningen’ met de burgemeestervindt plaats om 9.30 uur. Rond 15.00 vindt er een grote gezamenlijke demonstratie plaats. Deze oefening is meteen het slotstuk van de feestelijke dag. De toegang is gratis.[l]