Drukte bij de kramen en kermis tijdens de Kapelse Dag. FOTO HANS COLIJN
Drukte bij de kramen en kermis tijdens de Kapelse Dag. FOTO HANS COLIJN Foto: Hans Colijn

Drie dagen gezelligheid rondom Kapelse Dag

KAPELLE – Ondanks het wat wisselvallige weer trok de Kapelse Dag zaterdag ook dit jaar weer veel bezoekers. Zowel mensen van het dorp als van daarbuiten konden genieten van een afwisselend programma met onder andere een kermis, ringrijden, jaar- en vrijmarkt en muziekoptredens. Kinderen konden ponyrijden en zich laten schminken. Voorafgaand aan de Kapelse Dag was er op donderdag een dj-optreden en 'bier, bitterballen en spiekers slaan' en vond vrijdag de Kapelle Kidsrun en Loop plaats.

DOOR JESSICA ROVERS

Het programma voor de donderdag, vrijdag en zaterdag was niet veel veranderd ten opzichte van voorgaande jaren. "Wat goed is, moet je gewoon zo blijven doen en niet te veel veranderen", vertelde Angelique Schneider van de organiserende Stichting Kapelle Promotion. Het ringrijden, de jaarmarkt, de kerktoren beklimmen, optredens van Showkorps Jonge Kracht, de kermis en ponyrijden voor de kleintjes, het was allemaal te vinden op de agenda. Veel Kapellenaren en oud-Kapellenaren kijken volgens de organisatie ieder jaar weer uit naar het driedaagse feest. "Wij zien elk jaar dat het voor velen een soort reünie is. Mensen die elkaar een heel jaar niet zien, treffen elkaar op de Kapelse Dag. Oud-Kapellenaren komen speciaal terug voor dit evenement, dat is mooi om te zien. Ik vind dat de kracht van het dorp. Het is een gemoedelijk feest voor jong en oud."


Ontmoetingen
Petra uit Wemeldinge staat ieder jaar in de kraam van zorgaanbieder Cederhof. “Ik doe dit al meer dan tien jaar en ik vind het altijd heel gezellig”, laat zij weten. “Het is vooral een dag van ontmoetingen. Mensen maken een praatje en doen een rondje over de braderie. Ik kom vooral om mensen te zien en om lekker wat te eten. Ik denk dat een evenement zoals dit belangrijk is voor de contacten in het dorp, ook al komen er veel mensen uit omringende dorpen."

'Het is een dorpsgebeuren'

"Het is bovendien een gelegenheid voor ondernemers en organisaties om zich te laten zien”, stelt Schneider.

Entourage

Adrie en Ria Traas uit Arnemuiden zijn voor de derde keer op de Kapelse Dag. Ook zij komen vooral voor de gezelligheid. “We zijn zo even een middagje weg. Het is redelijk groot opgezet. We vinden het leuk om bij de kraampjes te snuffelen en er hangt een goede sfeer. We komen wel eens bekenden tegen, zoals oud-collega's, dus dat is ook leuk. Er komen best veel bezoekers van buiten het dorp. Naast de braderie kijken we ook bij de muziek. Wat ons betreft is het de hele entourage van het evenement wat de Kapelse Dag zo leuk maakt; het ringrijden, de muziek. Er is voor ieder wat wils en ook veel animo voor alles. De Kapelse Dag trekt veel mensen, dus het is belangrijk voor de provincie. In de winter is er niet zoveel te doen, dus Zeeland moet het echt hebben van zulke evenementen.”

Ambiance

Kees en Sabina Verkerk bezoeken als Kapellenaren traditiegetrouw elk jaar de festiviteiten. “Het is gezellig en je komt altijd wel bekenden tegen. 's Avonds gaan we ook even bij de optredens kijken, alhoewel we niet echt voor de muziek komen, want het is niet onze stijl. Het is gewoon leuk om mensen te ontmoeten en mijn moeder van in de tachtig vindt George Baker wel leuk. Budgettair gezien kan de organisatie ook niet echt een ander programma opstellen denken we, maar dat is ook helemaal niet erg. Het gaat om de ambiance en die is heel goed. Het is belangrijk dat de Kapelse Dag er is. Mensen kijken er echt naar uit. Het is een dorpsgebeuren. Zo'n evenement mag best een weekendje per jaar. Mensen kunnen zich profileren en de tijd is goed, want iedereen is terug van vakantie. Het is gewoon leuk; er komen veel mensen van buiten het dorp, maar er zijn ook heel veel mensen die hier zijn opgegroeid en er speciaal voor terugkomen.” [l]