Fietsers moeten rekening houden met vrachtverkeer. FOTO TENNET
Fietsers moeten rekening houden met vrachtverkeer. FOTO TENNET Foto: Tennet

Campagne rond werk bij Krabbendijke

KRABBENDIJKE - De komende weken rijden er dagelijks veel vrachtwagens rond Krabbendijke en Kruiningen. Daarom is het extra belangrijk voor fietsers, met name jongeren, om goed zichtbaar te zijn. De woensdag gelanceerde campagne 'Ben je in beeld?' attendeert fietsers hierop.

DOOR PETER URBANUS

De campagne is gestart bij onder meer de fietsersoversteekplaats op de Koksedijk, bij Oostdijk. Hier passeren dagelijks honderden kinderen op weg naar school in Krabbendijke of richting Goes. Ook het kruispunt Molendijk-Zanddijk bij Yerseke krijgt extra aandacht. In de Oosterschelde komt een werkeiland voor het nieuwe hoogspanningstraject tussen Borssele en Rilland en daarvoor zijn er tot zeker eind september dagelijks ruim honderd vrachtwagenbewegingen op deze dijk voor bijvoorbeeld het aanvoeren van zand. Stefanie Fassaert en Klaas van der Voet van aannemer Heijmans Europoles zagen woensdag zo’n 200 scholieren passeren. Ze deelden flyers en lampjes uit, die aan arm, been of tas kunnen worden bevestigen. De scholieren reageren goed als ze worden aangesproken. Ze zien het belang van goede zichtbaarheid in, zeker met de korter wordende dagen. De specifieke doelgroepen voor de campagne zijn (brom-)fietsers, basisscholieren, hun ouders en oudere fietsers.

Terwijl een passerende moeder en zoon geduldig luisteren naar de uitleg van Fassaert en Van der Voet, stuift een wielrenner van middelbare leeftijd er met de blik op oneindig in volle vaart langs. Wielrenners worden veiligheidshalve maar niet aangesproken, geeft Van der Voet toe.

De truckchauffeurs hebben speciale veiligheidsinstructies gekregen. Ze rijden met aangepaste snelheid rijden en nemen regelmatig verplicht dertig minuten pauze op hun los- of laadplek om scherp te blijven.

Er volgen wellicht nog meer acties, zoals gastlessen op de scholen. Kinderen kunnen dan in een vrachtwagen zien hoe lastig het soms is voor een chauffeur om fietsers tijdig op te merken. [l]