Beoogd wethouder Annebeth Evertz te midden van wethouders Evert Damen (l) en Jon Herselman.
Beoogd wethouder Annebeth Evertz te midden van wethouders Evert Damen (l) en Jon Herselman. Foto: Britta Janssen

'Plannen samen met inwoners en ondernemers uitvoeren'

KAPELLE - Duurzaamheid, burgerparticipatie, versterking van het toerisme, vernieuwing van de onderwijshuisvesting en armoedebestrijding blijven speerpunten voor de coalitie in de gemeente Kapelle. “We zijn blij dat het opknappen van het dorpshuis in Schore en het hijsen van de regenboogvlag ook in het ontwerp-akkoord staan”, vertelt Annebeth Evertz van nieuwkomer PvdA over de nieuwe accenten in het vrijdag gepresenteerde ontwerp-samenwerkingsakkoord met VVD en CDA.

DOOR BRITTA JANSSEN

De drie partijen willen dat Kapelle een zelfstandige gemeente blijft, maar zien wel mogelijkheden voor nog meer samenwerking met andere gemeenten, staat in het concept-coalitieakkoord. VVD, CDA en PvdA vinden het belangrijk om nieuwe plannen vaker te maken en uit te voeren met inwoners, ondernemers en andere partijen.

Duurzaamheid
Met de focus op onder meer de parkeergelegenheden, het aantal bed & breakfast-voorzieningen en het tegengaan van vervuiling op het strand kan de toeristische aantrekkingskracht van Wemeldinge versterken.
Het akkoord is volgens wethouder Evert Damen (CDA) ook een uitnodiging aan externe partijen om de huisvesting van arbeidsmigranten op te lossen. De gemeente bepaalde al eerder dat er maximaal twee voorzieningen voor maximaal honderdvijftig personen per locatie komen, een in Kapelle en een in Wemeldinge. “Afhankelijk van het verzoek van een partij wordt er de komende tijd meer duidelijk over hoe en waar de beste opvang kan plaatsvinden”, lichtte Damen vrijdag toe.
De CDA-wethouder heeft ook duurzaamheid in zijn portefeuille. Zo werkt Kapelle aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en het loskoppelen van woningen van het gasnet.

Sociaal
Kandidaat-wethouder voor de PvdA Annebeth Evertz wordt dinsdag 18 september waarschijnlijk geïnstalleerd. "Als je al zo lang in de politiek zit, wil je ook graag een keer besturen", zei Evertz. Naar verwachting krijgt zij het sociaal domein in haar portefeuille. Ze gaat dan onder meer aan de slag met de uitwerking van de kadernota Armoedebeleid 2017–2020.

'Graag een keer besturen'

“De focus ligt op het bestrijden van de gevolgen van armoede voor kinderen”, aldus Evertz. “De ontwikkeling van een kind mag niet geremd worden door de situatie waarin zijn of haar ouders verkeren.”
Op sociaal vlak willen de drie ook op Coming Out-dag, 11 oktober, de regenboogvlag hijsen om de gelijke rechten en participatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers) te benadrukken. Daarnaast vinden ze het belangrijk om eenzaamheid en laaggeletterdheid aan te pakken en in te zetten op voorkoming van grote schulden bij inwoners.

Onderwijs
Naast het nieuwe sportcentrum wacht de gemeente Kapelle ook een forse investering op het gebied van onderwijshuisvesting, vertelde wethouder Jon Herselman (VVD). Zo komt er - wellicht gezamenlijke - nieuwbouw of renovatie voor de twee basisscholen in Wemeldinge.

Veiligheid
De leefbaarheid en veiligheid in de hele gemeente verder verbeteren is ook een speerpunt. ‘Een uitbreiding van de capaciteit van de politie in Zeeland moet ook in onze gemeente tot zichtbare resultaten leiden.’ Er is in Kapelle al een extra buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) actief. ‘De boa’s treden ook ‘s avonds op tegen bijvoorbeeld jeugd- en parkeeroverlast.’ Daarnaast komt er een onderzoek naar eventuele parkeerdruk en een plan over de verkeersknelpunten en stromen. ‘Daarbij wordt aangegeven hoe en wanneer oplossingen voor mogelijk onveilige verkeerssituaties gerealiseerd kunnen worden.’ [l]