Het publiek ervaart levensecht hoe de brandweer een slaapkamerbrand blust. FOTO KIM SINKE
Het publiek ervaart levensecht hoe de brandweer een slaapkamerbrand blust. FOTO KIM SINKE Foto: Kim Sinke

'Je kijkt nu anders naar de hulpverlening'

KRUININGEN- Op het jubileumfeest van Brandweer Kruiningen werden de vele bezoekers zaterdag getrakteerd op tal van demonstraties. Het korps bestaat 75 jaar en pakte om dit te vieren groots uit met een veiligheids- en wervingsdag. Jong en oud kreeg op spectaculaire wijze oefeningen van de hulpverleners te zien.

DOOR KIM SINKE


Er was genoeg te zien en te doen tijdens de jubileumdag en het evenement trok veel publiek. Oude brandweerauto's werden meerdere malen op de foto gezet. Die kwamen uit verschillende delen van het land en werden ook ingezet als pendelbussen tussen de jubileumviering en braderie van Kruiningen, die ook plaatsvond zaterdag. Kleine kinderen stonden in een rij te wachten om een kijkje te nemen in een zogenaamde crashtender, ook wel blusreus genoemd, van het vliegveld in Woensdrecht. De crashtender is een speciaal type brandweervoertuig dat voornamelijk op luchthavens wordt ingezet bij de bestrijding van de gevolgen van ongevallen met vliegtuigen.

Incidentencity
Lego-liefhebbers waren te vinden bij Incidentencity, waar met 100.000 steentjes een mobiele rampenstad was nagebouwd. De politiehonden trokken veel bekijks, net als de demonstraties. Verschillende incidenten werden nagespeeld, zo ook in een leegstaand huis op de hoek van de Nijverheidstraat. Er werd een slaapkamerbrand in scene gezet. Het publiek kon, vanaf de constatering tot het blussen van de brand, zien hoe hulpverleners hun werk doen.

Uitleg
Piet van den Dries uit 's-Gravenpolder was één van de velen bezoekers die op de wervingsdag afkwam.

'Gaaf toen ze met schuim gingen spuiten'

"Het is ontzettend interessant om zo'n demonstratie te zien. Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe het na een melding in zijn werk gaat. Ik vind dat het goed in beeld is gebracht en knap dat de lieden in een paar minuten tijd op de plek van bestemming zijn. Meestal sta je er niet bij stil wat er allemaal achter de schermen gebeurt. Doordat het nu verteld wordt, kijk je er anders naar."

Schuim
Ook de 11-jarige Sander uit Kapelle keek zijn ogen uit. "Ik vond het heel gaaf toen de brandweer met schuim ging spuiten. Het leek of het heel hard aan het sneeuwen was." Op de vraag of Sander in de toekomst brandweerman wil worden moest hij even goed nadenken; "Het lijkt me wel leuk, maar ik heb de politiehonden gezien en dat lijkt me leuker. Ik wil dan graag een keer zo'n pak aan, zodat de honden mij kunnen vangen. Dus misschien ga ik wel bij de politie."

Vrijwilligers
Met mooi weer tijdens het jubileumfeest en enthousiaste bezoekers mag Brandweer Kruiningen terug kijken op een geslaagde dag. De demonstraties waren goed in elkaar gezet en dat zorgde ervoor dat het publiek verschillende situaties te zien kreeg. Het brandweerkorps hoopt dat het afwisselende jubileumfeest ook belangstellenden heeft geïnspireerd om zich aan te melden als vrijwilliger. Dappere hulpverleners zijn tenslotte onmisbaar wanneer iedere seconde telt. [l]