De gymgroep van senioren, met Mies Zoeteweij (l) en Bill Joziasse (2e vr), in actie.
De gymgroep van senioren, met Mies Zoeteweij (l) en Bill Joziasse (2e vr), in actie. Foto: Britta Janssen

Nooit te oud om te bewegen

YERSEKE - 'Het is goed voor lijf en leden', klinkt het donderdag eenduidig in de gymzaal van multifunctionele accommodatie Tehaere in Yerseke, waar de leden van de gymclub voor senioren trouw bijna wekelijks samenkomen. De groep viert dit jaar een mijlpaal: twee leden zijn negentig jaar jong.

DOOR BRITTA JANSSEN


De gymclub voor senioren komt iedere donderdagochtend samen in Tehaere. Iedereen van 65 jaar en ouder kan lid worden, ook van buiten Yerseke. "Iedereen kan sporten op eigen niveau en we houden rekening met eventuele lichamelijke beperkingen", vertelt gymlerares Marjolein Sinke, docent beweging voor ouderen bij zorgorganisatie Allévo. Zo slaan de 90-jarige Mies Zoeteweij en Piet Manneke ondanks hun respectabele leeftijd bijna geen week over. "Het is goed voor je gezondheid en gezellig om samen te gymmen", vindt Zoeteweij. Deze sportieve dame is vroeger turnster geweest, weet Sinke, en vindt het nog steeds leuk om allerlei oefeningen te doen. Daarbij zijn de ringen favoriet voor Zoeteweij.

Sociaal
Met onder meer de ballen, ringen, gewichtjes en elastieken gebruiken de dames en heren alle spieren, legt de gymlerares uit. "Schouders, heupen, je beweegt alles. Gymmen is goed voor de gezondheid en daarmee ook voor de zelfredzaamheid." Dat beamen onder meer Ina Goudzwaard-de Ruiter (71) en Fransje van Helden, die samen met haar man Jan gymt. "Ook het sociale aspect vind ik belangrijk, je praat over allerlei dingen", aldus Goudzwaard-de Ruiter. "Ik hoop dit nog jaren te doen." Dat hoopt Bill Joziasse (69), die enthousiast in de ringen zwiert, ook. "Ik gym al zes jaar", vertelt hij. "Het is goed voor lijf en leden en het geeft een fantastisch gevoel om in beweging te zijn. Ik ga bijna op vakantie en hier zorg ik ervoor dat ik fit op weg kan", lacht hij. "Straks ga ik nog badmintonnen om het luie zweet eruit te krijgen, haha."
Donderdag kwam de gymgroep voor het eerst na de zomervakantie weer bijeen en de leden gingen meteen enthousiast aan de slag. "Mies vindt een maand vakantie al lang en ook Fransje heeft de weken afgeteld", vertelt Sinke. De groep zou het leuk vinden als er nieuwe leden bijkomen. Wie informatie wil opvragen, kan terecht bij Marjolein Sinke via telefoonnummer 06-22373651 of mail: mso@kpnmail.nl. [l]