Irna Rijk, Lisette Booij, Sebas Chamuleau en Anita van der Jagt (vlnr) van de dorpsraad Schore. FOTO PETER URBANUS
Irna Rijk, Lisette Booij, Sebas Chamuleau en Anita van der Jagt (vlnr) van de dorpsraad Schore. FOTO PETER URBANUS Foto: Peter Urbanus

Dorpsraad Schore: al 10 jaar vinger aan de pols

SCHORE - De dorpsraad van Schore bestaat tien jaar. Geen reden voor een groots feest, wel om tevreden terug te blikken. De dorpsraad heeft een belangrijke functie, want Schore voelt zich binnen de gemeente Kapelle niet altijd gehoord.

DOOR PETER URBANUS

Iets doen voor het dorp waar je woont, dat is de belangrijkste reden om zitting te nemen in de dorpsraad, zegt voorzitter Lisette Booij. Schore kent een bloeiend verenigingsleven. Rond de tien procent van de Schorenaren is actief als vrijwilliger.

Buitengebied

De dorpsraad komt eens per zes weken bijeen. Vorige week werd er vergaderd bij secretaris Irna Rijk, aan de Schoorse Bredeweg aan de andere kant van de spoorlijn. Dat dit ook bij Schore hoort, weet niet iedereen. De oude grens van Schore loopt tot in het natuurgebied ten westen van het Kanaal door Zuid-Beveland. Een mooie gelegenheid om aandacht te vragen voor het buitengebied, want dat is nog een beetje een ondergeschoven kindje, meent de dorpsraad.

Afscheid

Naast Booij en gastvrouw Rijk waren penningmeester Sebas Chamuleau en lid Anita van der Jagt present bij de vergadering. Het tienjarig bestaan is geen reden voor groot feest. “We hebben elkaar gefeliciteerd en zijn verder gegaan”, zegt Booij. Helaas moeten ze gelijk melden dat het jongste lid van de dorpsraad, Romy Leendertse, onlangs afscheid heeft moeten nemen. Ze gaat studeren.

Acties

Toen de dorpsraad in de zomer van 2008 werd opgericht, was het voortbestaan van De Tunnel, de enige school in Schore, een heikel punt. Helaas heeft die vorig jaar alsnog de deuren moeten sluiten.
De leefbaarheid, voorzieningen en goed contact met de gemeente zijn andere belangrijke aandachtspunten. De relatie met de gemeente blijft soms lastig. Schorenaren voelden zich lang miskend, maar daarin is verbetering gekomen, vertellen de dorpsraadleden.

'Gaat het over Schore, dan zitten we in het publiek'

Gelukkig zijn er ook successen te noemen. Zo is er een buurtpreventiegroep opgericht in Schore, het praathuisje is opgeknapt, er zijn zwerfvuilacties geweest en de AED, een defibrillator voor gebruik bij een hartstilstand, hangt nu op een beter bereikbare plaats. En dankzij de inspanningen van de dorpsraad komt de bus naar Goes weer door Schore. Die actie heeft de dorpsraadsleden wel een jaar gekost. Naar de gemeente, provincie Zeeland, vervolgens vervoerder Connexxion en weer terug.

Gemeenteraad

Momenteel zijn er geen gemeenteraadsleden die in Schore wonen. Het dorp telt slechts een ondersteunend lid van de raadsfractie van de Christen Unie. Daarom is het belangrijk dat de dorpsraad signalen vanuit de kern verzamelt en zo nodig naar de gemeente stapt. “Als er een kwestie op de gemeenteraadsagenda staat die ons dorp aan gaat, zitten we op de publieke tribune”, zegt Booij.

Vaste agendapunten zijn de dorpsvisie voor de toekomst van Schore en het plan voor een dorpshuis nieuwe stijl. Contacten met andere dorpsraden zijn er niet, maar de Schorenaren zijn wel in andere Bevelandse kernen gaan kijken hoe de exploitatie dorpshuizen daar is geregeld.

Buiten de vergaderingen om is er een zeer levendige WhatsApp-groep. Bovendien houdt de dorpsraad zich ook bezig met praktische zaken.

Met het vertrek van Romy Leendertse is er een plaats in de dorpsraad vacant. Daarnaast zoekt de dorpsraad inwoners die incidenteel willen klussen voor het algemeen belang. [l]