Muziek in de klas is leuk en brengt de kinderen bij elkaar.
Muziek in de klas is leuk en brengt de kinderen bij elkaar. Foto:

Meer scholen krijgen subsidie voor muziekles

KRUININGEN/KAPELLE - In Zeeland krijgen 44 nieuwe basisscholen dit jaar subsidie voor muziekonderwijs. Dat meldde het Fonds voor Cultuurparticipatie woensdag. Daarmee komt het totaal aantal Zeeuwse scholen op tachtig. Ook in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn er meerdere scholen die subsidie krijgen.

DOOR BRITTA JANSSEN

Wat in 2015 begon met vijftien scholen groeide in drie subsidierondes van Impuls Muziekonderwijs uit tot een landelijke beweging voor meer en beter muziekonderwijs op de basisschool, liet het Fonds voor Cultuurparticipatie vorige week weten. Sinds dit schooljaar doet 36 procent van alle scholen in Zeeland mee. 'Hiermee worden 11.552 leerlingen bereikt', laat het fonds weten. Iedere Zeeuwse gemeente heeft deelnemende scholen.

Succes
Het Fonds voor Cultuurparticipatie startte, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), met de Impuls Muziekonderwijs om scholen de kans te geven te investeren in muziekles voor de leerlingen. Dit doen de scholen onder andere door samen te werken met een muzikale partner, zoals een muziekschool of een muziekvereniging, en de deskundigheid van de leerkrachten te vergroten. 'Vanwege het succes van de drie subsidierondes is het budget verhoogd tot uiteindelijk ongeveer 27 miljoen euro, waarvan 1.140.000 euro voor Zeeland', meldde het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Scholen
Ook in Zeeland doen scholen al drie jaar mee met de Impuls Muziekonderwijs. In de derde subsidieronde hebben volgens het fonds 44 scholen uit Zeeland een financiƫle bijdrage toegekend gekregen. 'Daarmee zijn nu tachtig Zeeuwse scholen aan de slag met muziek, 36 procent van alle basisscholen in de provincie. Hiermee bereiken we in de provincie in totaal 11.552 leerlingen.'

'Meer sociale binding
door muziek'

In de gemeente Kapelle gaat het om basisschool 't Honk en kindcentrum de Linge en in de gemeente Reimerswaal om De Zandbaan, de Reigersberg, het Kompas en Parelmoer.

Onmisbaar
Gedeputeerde Ben de Reu van de provincie Zeeland liet vorige week op Twitter weten blij te zijn met het nieuws dat er in Zeeland meer geld is voor muziekonderwijs. De Reu - voormalig leraar en basisschooldirecteur - is Zeeuws ambassadeur van stichting Meer Muziek In De Klas. 'Zelf muziek maken en in aanraking komen met muziek is een onderdeel van de algemene ontwikkeling. Ik vind het fantastisch om te zien hoeveel plezier leerlingen beleven aan het maken van muziek', liet De Reu eerder weten.
Structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland, dat is het doel van Meer Muziek In de Klas. Deze stichting stelt dat wetenschappelijk is bewezen dat muziek in de klas bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. 'Het bevordert bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling en de ontwikkeling van het brein', aldus de stichting.

'Zelf muziek maken hoort bij ontwikkeling'

'Juist muziek legt een structurele basis voor empathie, sociale binding, creativiteit, luisteren naar elkaar en openstaan voor verschillen. Dat zijn onmisbare waarden in onze maatschappij. In de klas zorgt muziek voor een positief schoolklimaat, waarin leerlingen zich afstemmen op elkaar.'
Het muziekonderwijs kan uit allerlei lessen en projecten bestaan, zoals zelf een ringtone componeren. [l]