Wethouder Evert Damen onthult het bijenhotel bij basisschool De Linge.
Wethouder Evert Damen onthult het bijenhotel bij basisschool De Linge. Foto: Peter Urbanus

De Linge heeft een bijenhotel

BIEZELINGE - Basisschool De Linge in Biezelinge heeft onlangs een bijenhotel gekregen van Milieu Educatie Centrum de Bevelanden (MEC). Voorafgaand volgden de leerlingen een les over het leven en nut van bijen.

DOOR PETER URBANUS

“Ik dacht eerst ook, ‘wie verzint dat nu, een bijenhotel op een schoolplein?’. Maar deze steken niet”, vertelt de Kapelse wethouder Evert Damen, die het bijenhotel onthulde bij de school.

Cadeau

Drie kinderen mogen helpen met de onthulling van het bijenhotel, een cadeau van MEC de Bevelanden en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ). Vanwege het 25-jarig bestaan van MEC de Bevelanden wordt in alle Bevelandse gemeenten een bijenhotel aan een school geschonken. Wethouder Damen mocht na het praatje van Sylvia Tuinder van SLZ het bijenhotel onthullen, samen met drie kinderen van De Linge. Het bouwsel is gemaakt in een sociale werkplaats.

In zo’n bijenhotel kunnen wilde of solitaire bijtjes nestelen. Ze leggen in het vroege voorjaar hun eitjes in de honderden gangen en pijpjes van het bijenhotel. Pas na een jaar komen de eitjes uit, vertelt Tuinder. Hoe meer nestelgelegenheid, hoe beter.

Tuinder liet de kinderen ook bamboepijpjes zien. “Wat kun je hiermee doen?” Bamboe is te gebruiken als instrument, liet ze horen. “Maar je kunt ze ook gebruiken voor een bijenhotel.” Belangrijk is verder dat er een afdakje boven de ingangen van de pijpjes of gangen zit, om inregenen en schimmel te voorkomen. Als er eitjes in een pijpje zijn gelegd, metselt het bijtje dat dicht aan de voorkant.

Bestuiving

De gemeente Noord-Beveland heeft alvast besloten dat alle scholen in de gemeente zo’n bijenhotel krijgen. Damen is ook zeer geïnteresseerd. Kapelle is een echte fruitteeltgemeente en kan in zijn ogen niet achterblijven. Wilde of solitaire bijen zijn nuttige beestjes, die samen met gewone bijen, hommels en zweefvliegen zorgen voor een goede bestuiving. Fruit dat wordt bestoven door verschillende soorten insecten, zoals deze wilde of solitaire bijen, groeit mooier en beter, legde Tuinder uit.

Er zijn honderden verschillende soorten bijen. Steken doen ze niet of nauwelijks, want ze hebben geen bijennest te verdedigen, zoals gewone bijen. Bijenhotels zoals die in de supermarkten liggen zijn volgens Tuinder niet altijd geschikt. De pijpjes zijn soms niet diep genoeg of ze zitten zelfs verkeerd om, waardoor de beestjes er niks aan hebben. Zelf een bijenhotel maken is goed te doen. Een hard houtblok met gaatjes van diverse grootte boren, of een bouwwerk van bamboepijpjes, bijvoorbeeld. Splinterende uiteindes moet je voorkomen en zachte houtsoorten, zoals dennen, zijn niet zo geschikt. [l]